Bir tümördeki tüm farklı hücre tiplerinin, kök hücre karakteri bulunan az sayıda kanser hücresinden geliştiği genel kabul gören bir görüş. Ancak yeni bir araştırma, aksi bir durumun da söz konusu olabileceğini gösterdi.

Sonuçları Cell dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, farklı hücre tipleri kendi içinde dönüşüme uğrayarak, kanser kök hücresi oluşturabiliyor.

Cambridge'deki Broad Enstitüsünde görevli bilim adamı Eric Lander başkanlığında yürütülen araştırmanın sonucu, sadece mevcut kanser kök hücrelerini öldürmeyi hedefleyen bir kemoterapinin, beklenen etkiyi sağlayamayacağı yorumuna neden oldu.

Kanser kök hücre hipotezine göre, kanser hastalıkları, normal kök hücrelerinin ve büyük ihtimalle diğer başka vücut hücrelerinin, kanser kök hücresine dönüşmesiyle başlıyor. Bu kök hücreler, hem kendilerini çoğaltıyorlar hem de bir tümördeki tüm diğer hücre tiplerini oluşturuyorlar.

Eric Lander ise bunun tek yönlü bir süreç olmadığını, tümör hücrelerinin de tiplerini değiştirebildiğini bildirdi.

Bilim adamları, meme kanseri hücrelerini tipine göre üç farklı gruba ayırdı, bunlardan biri kök hücre grubuydu. Her hücre grubunu tek başına kültüre yatıran bilim adamları, altı gün sonra, tüm kültürlerde, kanser hücrelerinin her tipinin oluştuğunu gördü.

Araştırmanın sonucunun, daha etkin kemoterapi ilaçlarının geliştirilmesine katkı sağlayabileceği düşünülüyor.