CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in internete düşen ses kaydını değerlendirirken, ‘Diğer yanlışlarınızı da açıklayın’ mesajı verdi. Genelkurmay karargâhının dinlenebiliyor olmasının her bakımdan sorgulanması gerektiğini söyleyen Tanrıkulu, “Ordu içinde geçmişte birçok hukuk dışı uygulamalar oldu. Hatalı mayın döşenmesi ile ilgili ihlaller var. Operasyonların yanlış planlanmasından kaynaklanan asker veya sivilin öldüğü ihlaller var. Genelkurmay Başkanlığı, yeni bir kasetin çıkmasına imkân vermeden bunları ortaya çıkartacak şeffaf süreci başlatmalı. Bu hem ordu, hem demokrasi için gerekli” dedi. 
 
‘Kim dinlediyse bulunmalı’ 
Diyarbakır Baro Başkanı olduğu dönemde insan hakları ihlallerine karşı duyarlı tavrı ile tanınan CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Genelkurmay karargahının dinlenebiliyor olmasının her bakımdan sorgulanması gerektiğini söyledi. Her düzeydeki sorumluların bulunması gerektiğini söyleyen Sezgin Tanrıkulu, “Bu hukuksuz durumu ortaya çıkartmak için karargâh içinden veya dışından gerekli soruşturma yapılmalı” diye konuştu. 
 
‘Şeffaf süreç’ talebi 
Tanrıkulu, Koşaner’in açıklamalarının içeriğine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. “İnsan hakları kuruluşları ve aydınların daha önce ortaya koyduğu, ordu içindeki yanlışlar ve hukuka aykırı uygulamalarla ilgili Genelkurmay’ın hangi işlemleri yaptığını kamuoyuna duyurması gerektiğini” ifade eden CHP’li Tanrıkulu, sözlerine şöyle devam etti: “Ordu içinde geçmişte birçok hukuk dışı uygulamalar oldu. Hatalı mayın döşenmesi ile ilgili ihlaller var. Bunlar reddedildi. Operasyonların yanlış planlanmasından kaynaklanan, asker veya sivillerin öldüğü ihlaller var. Genelkurmay Başkanlığı, yeni bir kasetin çıkmasına imkan vermeden bunları ortaya çıkartacak şeffaf süreci başlatmalı. Bu hem ordu, hem demokrasi için gerekli. Genelkurmay, bir şeyi beklemeden kendisi, demokrasi için bunu yapmalı.” 
 
‘e-muhtıra’ kalktı, iyi oldu, işlem de yapılsın 
27 Nisan Bildirisi’nin Genelkurmay’ın internet sitesinden kaldırılmasını da olumlu bulduğunu söyleyen Tanrıkulu, “Ancak 2007’den şimdiye kadar neden kaldırılmadığını Başbakan ve Genelkurmay Başkanlığı açıklamalı. Bildirinin muhataplarıyla ilgili işlem yapılmış mıdır? Yoksa (dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’a) Dolmabahçe mutabakatı gereği mi dokunulmadı? Cumhuriyet savcıları bununla ilgili bir işlem yapmayı düşünüyorlar mı? Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Dolmabahçe görüşmesi ile ilgili kullandığı, ‘Benimle mezara kadar gidecek’ sözüyle bunun ilgisi var mıdır?” diye sordu. Tanrıkulu, “Orgeneral Büyükanıt hakkında işlem yapılmalı mı?” sorusuna ise, “Evet, bence yapılmalı” karşılığını verdi.