Suriye Resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, Şam'a günübirlik resmi bir ziyarette bulunan Nuri El Maliki başkanlığındaki Irak heyeti, Suriye Halk Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Beşşar Esad tarafından kabul edildi.

Suriye-Irak ilişkileri ve Irak'ta hükümet kurulmasına ilişkin konuların öncelikli olduğu görüşmede Esad, "Suriye'nin bütün Iraklılara (gruplara) eşit mesafede durduğunu ve Iraklıların mutabık oldukları herşeyi desteklediğini" söyledi.

"Irak'ta halkın bütün kesimlerini kapsayan bir hükümetin en kısa sürede kurulması" gerektiğini belirten Esad, Maliki'den bu konuda yürütülen çalışmalara ve son dönemde meydana gelen gelişmelere ilişkin bilgi aldı.

Esad, bölge ülkeleri arasındakie ikili ilişkilerin bölgesel stratejik boyutuna dikkat çekerek, bölgenin istikrar ve güvenliğine doğrudan katkı sağlayacak bölgesel bir ekonomik bloğun oluşturulması çerçevesinde, Suriye ve Irak arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Suriye-Irak işbirliğinin önündeki engellerin kaldırılması konusunda mutabık kalınan görüşmede, Maliki de, "Irak yönetiminin, Suriye-Irak ilişkilerinin en iyi ve en güçlü seviyeye ulaştırılması konusunda titizlikle hareket ettiğini" söyledi.

Suriye Başbakanı Naci Itri, Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve Petrol Bakanı Süfyan Allo'nun da hazır bulunduğu görüşmeye, Suriye'nin Bağdat ve Irak'ın Şam büyükelçilerinin de katılmaları dikkat çekti.

2009 yılında Bağdat'ta meydana gelen bombalı saldırılardan dolayı Bağdat yönetimi, Suriye'yi suçlamıştı. Suriye'nin sert tepki verdiği bu suçlama nedeniyle iki ülke büyükelçilerini geri çekmişlerdi.

Ancak kısa bir süre önce yapılan görüşmelerde büyükelçilerin karşılıklı olarak tekrar görevlendirilmesi konusunda mutabık kalınmış, daha önce geri çekilen Irak'ın Şam Büyükelçisi Hüseyin Cevadi iki gün önce Şam'daki görevine başlamıştı.

Suriye tarafı ise, hazırlıklar tamamlanana kadar, Bağdat'a geçici maslahatgüzar düzeyinde bir temsilci göndermişti.

Esad-Maliki görüşmesinde Irak'ın Şam Büyükelçisi Hüseyin Cevadi'nin yanısıra, Suriye'nin daha önce geri çektiği Bağdat Büyükelçisi Navvaf El Faris de hazır bulundu.

A.A.