Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün , Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ile bir araya geldiği toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ekonomik krizin etkileri hissedilmeye başladığından bu yana Türkiye'de önemli tedbirlerin alındığını, finansman, vergiler ve borçlarla ilgili bazı destekler sağlandığını hatırlattı. İç piyasayı canlandırmak için bazı sektörlere verilen vergi desteklerine değinen Ergün, inşaat sektörünün yanı sıra otomotiv, beyaz eşya, mobilya, elektronik gibi sektörleri içine alan düzenlemeyle bu alanlarda istihdam kaybının büyük çapta önlendiğini vurguladı.

İNDİRİMLER YANSIMADI

Tekstilde katma değer vergisinde daha önceden bir düzenleme gerçekleştirildiğini anımsatan Ergün, şöyle devam etti: 'Fakat bazen biz şunu görüyoruz; vergi indirimleri tüketiciye fiyatlardaki indirimler olarak yansımıyor. Hemen kısa zaman sonra bu vergi indirimleri kar marjını artıracak bir unsur olarak değerlendiriliyor. Fiyat hiç değişmiyor. Vergide azalma olduğu halde, fiyatta azalma olmadığını görüyoruz. Bunu daha önce gıdada gördük.'

YAN ETKİLERİ OLACAK

“Vergi indirimleri, teşvikler tulumbaya su koymak gibidir. Tulumbaya su koyarsanız su ile hava boşluğunu alırsınız, sonrasında buradaki suyu çekmeye başlarsınız. 6 ay boyunca aslında tulumbaya su konuldu.” diyen Ergün şunlara vurgu yaptı: “Destekleme, arzu edilen faydayı sağladıktan sonra hala devam ettirilirse bunun başka yan tesirleri olacağını bilelim.Aşırı destek uyuşturucu etkisi yapıyor. Siz iyileşmiş bir adama hala antibiyotik, ilaç vermeye devam ederseniz o adama iyilik yapmamış olursunuz. Kendi gücüyle ayakta durabilecek, kendisini tedavi edebilecek potansiyeli harekete geçirmesini önlemiş olursunuz. Tabii ilacı zamanından önce de keserseniz, o zaman iyileşme gerçekleşmez.”


Sıfır sorun çok iyi bir başlangıç

Ergün, komşularla sıfır problem politikasının izlenmesinin ekonomik açıdan da sorunları azaltacağını söyledi. Bu yönde atılan politikanın olumlu adımlarının görüldüğünü ifade eden Ergün, tarihin problemlerinin Türkiye'nin geleceğini ipotek altına alan sorunlar olarak bırakılmaması gerektiğini kaydetti. Bakan Ergün, küresel ekonomik krize işaret ederek, krizin kendisinin etkilerinin psikolojik etkilerinden daha az olduğunu ifade etti.Demokratik açılıma da değinen Ergün, 'Terörü rafa kaldırmış bir Türkiye, iktisadi açıdan enerjisini başka yere harcayan bir toplum olmaktan uzaklaşan bir Türkiye olmayacak mı?' diye konuştu.


TRT'nin payını indirdik

Bakan Ergün, krizin en kalıcı etkisinin istihdam üzerindeki etki olacağını belirterek, 'İstihdamda zaten yüzde 10'lar civarında birikmiş stoğumuz vardı. Bu stoğun üzerine 2-3 puan daha eklenmiş oldu. Bu 3 puanlık eklentinin stok gibi bir müddet duracağını görüyoruz' dedi. Otomobillerdeki teyp vergisiyle ilgili ilgili tartışmalara ilişkin olarak Ergün, bandrol ücretlerinin Türkiye'de uygulanan ücret olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: “ ' Sanayi elektriğinden yüzde 4 TRT payını yüzde 2'ye indirdik. TRT ile ilgili olarak elektrik payı yüzde 50 oranında azaltılmıştır, daha da azaltılmasıyla ilgili çalışmalar da devam ediyor. Uygun şartlar hazırlandığında TRT payının sanayi elektriği üzerinden kaldırılması mümkün olabilir. O şartların oluşmasına bağlı bir konu.'/yeni şafak