Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKODER), dolaylı vergileri protesto etmek, vergilerin aşağı çekilmesi yada kaldırılması amacıyla topladıkları imzalı mektupları TBMM Başkanlığı ve Maliye Bakanlığına gönderdi.

Kadıköy PTT Başmüdürlüğü önünde toplanan dernek üyeleri, ellerinde taşıdıkları ”Vergi adı altında soyguna son. KDV ve ÖTV’ye son”, ”Tüketim vergilerine son” yazılı dövizlerle dolaylı vergileri protesto etti.

Burada açıklama yapan İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, ”Biz bu dolaylı vergilerin fazla olduğunu Meclis’te zaten defalarca gündeme getirdik. Sabancı da aynı vergiyi veriyor, yeşil kartla geçinen de aynı vergiyi veriyor. Bu vergilerin oranın bu kadar yüksek olmasının dünyanın hiçbir yerinde olmadığını da ispatladık. Ama kulaklar duymuyor. Dolaylı vergiler haksızlıktır, zulümdür. Toplumun üstünde ağır bir yüktür” dedi.

TÜKODER Genel Başkanı Şükran Eroğlu da, yeni yılın ilk gününden itibaren pasaport harçları, nüfus cüzdanı bedelleri ile dava ve icra harçlarının artırıldığını, doğalgaz ile köprü geçiş ve otoyol ücretlerine zam yapıldığını söyledi.

Özellikle alkollü içecekler, sigara, cep telefonları ve otomobil gibi birçok tüketim ürünlerinin alımlarında ödenen ÖTV ve KDV oranlarının dünya ölçeğine göre son derece yüksek olduğunu belirten Eroğlu, 2011 yılında de yeniden bu oranların artırıldığını kaydetti.

Daha sonra İstanbul Milletvekili Öğüt ve Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Nüvit Şahlıoğlu, ”Ülkemiz yıllardır uygulanan ekonomik politikalarla ‘tüketim toplumu’ haline gelmiştir. Kredi kartları ve tüketici kredileri ile de pompalanan halkımız aşırı bir şekilde sıkıntı içinde yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır.

Özellikle bizler ekmek, su, yiyecek, giyecek, içecek, ilaç, benzin, ne alırsak, değişik oranlarda ama toplamda yüzde 78,8 oranında dolaylı vergi ödemeye mahkum durumdayız. Sosyal devlet ilkesine ve insan haklarına tamamen aykırı olan bu uygulamaya tepki olan imzalarımız ekli olup, konuya duyarlılık göstermenizi bekliyoruz” yazılı mektubu Kadıköy PTT Başmüdürlüğünden TBMM Başkanlığı ve Maliye Bakanlığına gönderdi.