Türkiye"de tüm marketlerden alınacak örneklerde testler yapılacağı ve uygunsuz yağ satan marka ve marketlerin teşhir edileceği belirtilirken, EZZİB Başkanı Ali Nedim Güreli, tüm tüketicileri kalitesiz yağ satan marka ve marketleri Tarım Bakanlığı"na ihbar etmeye çağırdı.
Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, “ Markasız malları almayın, köylünün alın teri diye düşünmeyin, o mallarda kontrol sıfır, uzun vadede köylüye en büyük zararı bu veriyor” dedi.Aydın Ticaret Borsası Gıda Laboratuarları Genel Müdürü Ülkü Ülken ise laboratuarlarında Zeytindostu Derneği adına ürünlerin kimyasal testlerini yapacaklarını belirterek, tüm marketleri işbirliği yapmaya davet etti.
Zeytindostu Derneği ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) öncülüğünde başlatılan ve Tarım Bakanlığı"nın yanı sıra Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, İzmir Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Borsası, Akhisar Ticaret Borsası, Ayvalık Ticaret Odası, Edremit Ticaret Borsası, Adana Ticaret Borsası, Adana Ticaret Odası, Adana Ticaret ve Sanayi Odası, Gemlik Ticaret Borsası, Mut Ticaret ve Sanayi Odası, Nizip Ticaret Odası"nın destek verdiği zeytinyağında tahşiş (hileli karışım) ile mücadele çalışmaları başladı.
Bu çalışmalar kapsamında, marketlerde satılan zeytinyağları kimyasal ve duyusal açıdan test edilecek, hileli karışım bulunan mallar ve bunları satan marketler yasaların izin verdiği ölçüde teşhir edilecek.
MARKASIZ ÜRÜN ALMAYIN DAHA TEHLİKELİ
Toplantının açılışında konuşan Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, Tarım Bakanlığı desteğiyle sektör bileşenlerinin bir araya geldiğini ve hileli karışıma karşı büyük bir savaş başlattıklarını açıkladı. “Kontrolü devletten beklemek yerine bu sektörün var olduğu bölgelerdeki ticaret ve sanayi odalarıyla kendimiz yapacağız” diye konuşan Ölken, kısa süre içerisinde sektörde hileli karışımla üretilen yağlara son vermiş olacaklarını söyledi. Ölken, Türkiye"nin üretici ülke olduğu halde, kişi başı zeytinyağı tüketiminin 1-1.5 kilo civarında kaldığını hatırlatarak, dernek olarak tüketimin artırılması için yoğun çaba gösterdiklerini ifade etti. “Zeytinyağı tüketiminin artması için çalışıyoruz ancak bu noktada tüketicilerden markasız ürün almamalarını istiyoruz” diye konuşan Ölken, “Köylüye destek olsun” düşüncesiyle alınan markasız yağyarın kontrolü sıfır olan yağlar olduğunu belirtti. Uzun vadede bu tarz tüketimin köylüye de zarar vereceğini söyleyen Ölken, “Yapacağımız denetimler sonrası, zeytinyağı kalitesinin artmasıyla uzun vadede köylülerimiz daha iyi para kazanacaklar” dedi.
HİLELİ MALI ÜRETEN VE SATAN ANINDA TARIM BAKANLIĞINA İHBAR EDİLECEK
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Başkanı ve TİM başkanvekili Ali Nedim Güreli de konuşmasında, sektörün büyük bir mücadeleye girdiğine vurgu yaptı. “Bu kıymetli üründe tahşiş yapılıyor ve marketler para kazanma güdüsüyle buna göz yumuyor” diye konuşan Güreli, “yurtdışında binbir zorlukla kazandığımız pazarlar bu tarz üretimi seçenler yüzünden kaybediliyor” dedi. Aydın Borsası aracılığıyla yapılacak kontroller sonrasında, sorunlu ürünleri Tarım Bakanlığı"na bildireceklerini ifade eden Güreli, “Vatandaşlarımızdan bu noktada destek istiyoruz. Hatalı ve hileli ürünleri bizlere ihbar etsinler. Bu sebeple bir firmanın malları imha edilse, sektörümüz küçük herkes bunu duyar ve bu işten vazgeçer” diye konuştu.
Güreli, ilk olarak kendilerinin ürünlerini bu kontrollere tabi tutacaklarını açıklayarak, Zeytindostu Derneği"nin vereceği kalite onay belgesini alana kadar ihracat belgesinden bile feragat edeceğini söyledi. “Daha çok para kazanmak için her türlü oyunu yapanlar başka sektörlere gitsin. Büyüklü küçüklü pek çok marka bunu yapıyor” diye konuşan Güreli, denetimler sonucunda tüketicilerin gönül rahatlığıyla zeytinyağı yiyebileceğini sözlerine ekledi.
MARKETLERE DAVET YAPILDI, KONTROLLER AYDIN"DA YAPILACAK
Aydın Ticaret Borsası Gıda Laboratuarı Genel Müdürü Ülkü Ülken ise başlattıkları kontroller çerçevesinde pek çok markete işbirliği çağrısında bulunduklarını söyledi. “Migros, Şok, Tansaş, Tesco Kipa ve Carrefour bizimle hareket edeceklerini bildirdiler” diye konuşan Ülken, projenin ilerleyen aşamalarında, yerel marketlere kadar ineceklerini ifade etti. Tarım Bakanlığı"nın gıda tebliğinde zeytinyağının yer aldığını hatırlatan Ülken, ihraç edilen yağda bile tahşişin yüzde 49"larda olduğunu belirtti. Ülken, kimyasal kontrollerin kendi laboratuarlarında; duyusal kontrollerin ise Uluslararası Zeytin Konseyi “IOC” tarafından yapılacağını söyledi.
Ülken, testler sonrasında hileli ürün olduğu tespit edilen markaların önce raflardan indirilmesini isteyeceklerini, ardından markayı Tarım Bakanlığı"na şikayet edeceklerini açıkladı. Ülken, “Proje bittiği zaman, hileli ürün market rafına gelmeden tespit edilmiş olacak” dedi.