Kuşadası"nda gemi turizminde yaşanan tekelleşme ve Türkiye"yi kötüleyen bildiri krizinin ardından gemi acenteleri geri adım atarken, düzenlenen toplantıda turistlerin haklarının korunması için “Kuşadası Tüketici Şikayet Kurulu” oluşturulmasına karar verildi.
Gemilerden inen turistlerin şehir merkezine bırakılmadan otobüslerle büyük alış veriş merkezlerine yönlendirilerek tekelleşme yaratılması ve ayrıca gemilerde Kuşadası"nı kötüleyen ve Türk turizmine darbe vuran bildiriler dağıtılması üzerine yaşanan gerginliğin ardından Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu(BYK)"nda bir toplantı düzenlendi. Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Kuşadası Belediye Başkan Vekili Bahadır Yıldırım, Kuşadası Emniyet Müdürü Şenol Zeybek ve TÜRSAB Kuşadası BYK Başkanı Bülent İlbahar ile Kuşadası"na turist getiren gemilerin acenteleri katıldı. Toplantıda yaşanan sorunların çözümü için gemi acentelerinin Kuşadası çarşılarına yönelik tutumundan vazgeçmesi için çağrı yapılırken, aksi takdirde yasal süreç başlatılacağı kaydedildi. Gemi acentelerinin yöneticileri de Kuşadası çarşılarını olumsuz şekilde etkileyen bazı unsurların ortadan kaldırılması ve turistlerin ticari haklarının korunması gerektiğini söylediler.
Konuşmaların ardından Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan"ın önerisiyle Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen başkanlığında “Kuşadası Tüketici Şikayet Kurulu” oluşturulmasına karar verildi. Kaymakam Esen"in başkanlık edeceği kurulda, Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, Kuşadası Emniyet Müdürü Şenol Zeybek; Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Kuşadası Esnaf Odası Başkanı Halit Şakar, TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Bülent İlbahar ve Kuşadası Kuyumcular Derneği Başkanı Bülent Bakyaz yer alacak. Edinilen bilgiye göre, Kaymakamlık tarafından hukuki altyapısı oluşturulmaya başlanan kurul, Kuşadası"ndaki tüm şikayetleri değerlendirecek ve yapılan tüm şikayetler bu kurulda ele alınacak.
Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, oluşturulacak kurulun bir deklarasyon yayınlayacağını ve bu deklarasyonun altında gemi acentelerinin de imzası bulunacağını belirterek, “Mal satışında her türlü garantiyi turistlerimize vereceğiz. Aksi tutum içinde olanlar ise gerekli şekilde cezalandırılacak. Ancak, gemi acenteleri de Kuşadası çarşılarına daha çok turist getirilmesi konusunda garanti verecek. Ayrıca, oluşturduğumuz tüketici şikayet kuruluyla ilgili tabelaları liman önünde ve şehrin önemli çarşılarının girişlerinde Türkçe, İngilizce, Flamenkçe dillerinde asacağız. Kurulumuzda şikayet havuzu oluşacak ve her türlü şikayeti değerlendireceğiz. Hedefimiz, Kuşadası"ndan alışveriş yapan turistlere müşteri memnuniyeti yaşatmak. Ancak, aynı ölçüde Kuşadası"na gemiyle turist getiren acenteler de olumsuz tutumlarından vazgeçeçek ve daha çok turist getirecek” dedi. Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan ise oluşturulmaya çalışılan Tüketici Şikayet Kurulu"nun Kaymakam Mustafa Esen başkanlığında faaliyet göstereceğini belirterek, “Kötü niyetli esnaf veya gemi acentesi yetkilileriyle ilgili her türlü hukuki işlem bu kurul tarafından yürütülecek. Amacımız Kuşadası çarşılarına hem düzen hem de turist getirmektir” diye konuştu.