Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Başkanı Erkan Güral, Türkiye"nin 2010 yılı birinci ve ikinci çeyreğinde iki haneli büyüdüğünü ifade ederek, bu büyümelerin sonucu olarak 2010 yılı verileri açıklandığında kişi başı Gayri Safi Milli Hasılanın (GSMH) 11 bin dolar olmasının kendileri açısından sürpriz olmayacağını belirtti.

Genel Başkanları Erkan Güral başkanlığında Kütahya"da toplanan TÜGİK Yönetim Kurulu,üeride kalan birkaç ay boyunca Türkiye gündeminin, halk oylamasına sunulan anayasa değişikliği ile meşgul olduğunu savundu. Kurul, “Bizleri asıl memnun eden konu ise; özellikle anayasa oylaması sonrasında gerek toplumsal, gerekse iktisadi atmosferdeki iyimserliktir, umuttur” dedi.

-“TÜRKİYE EKONOMİSİ KABUĞUNDAN TAŞMAYA BAŞLAMIŞTIR”-

Türkiye ekonomisinin kabuğundan taşmaya başladığını ifade eden Güral, işsizliğin azaldığının reel rakamlarla görülmekte olduğunu ifade etti. Gürel, “Geçen yıl yüzde 16"lara ulaşan işsizlik, bu yıl yüzde 10.5 "e kadar geriledi” dedi.

Türkiye"nin, 2010 yılı birinci ve ikinci çeyreğinde iki haneli büyüme gösterdiğini ifade eden Güral, “Bu büyümenin devam edeceğine ve yıl sonunda tüm ekonomistleri şaşırtacak sonuçlar alınacağına inanıyoruz. Tabii ki bu büyüme sonucunda gayri safi milli hasılamız kişi başı 9 bin 800 dolar seviyelerine çıkmıştır. 2010 yılı verileri açıklandığında kişi başı gayri safi milli hasılanın 11 bin 000 dolar olması bizim için sürpriz olmayacaktır. Zira Türk özel sektörü var gücü ile çalışarak, hem istihdamı hem de büyümeyi artıracak sonuçlara ulaşacaktır” diye konuştu.
IMF"nin 2009 yılı verilerine göre Türkiye"nin, dünyanın en büyük 16. ekonomisi konumunda olduğunu ifade eden Güral, “Elbette 16. büyük ekonomi olmak Türkiye"ye yetmez. Ülkemizin potansiyelleri ve avantajları göz önüne alındığında; Cumhuriyetimizin 100. yılında, yani 2023"te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefi konulmuştur. Bu hedefe ulaşmanın boş hayal olmadığını, gerçekleşeceğine inanıyoruz” dedi.

-“MAKRO İKTİSADİ İYİLEŞTİRMELER KAPIDA”-

Türk ekonomisinin bu olumlu ve doğru rotada devam etmesinin, hiç şüphesiz makro iktisadi iyileşmeleri de beraberinde getireceğini savunan Güral, üreten bir Türkiye"nin ihracatının da artacağını söyledi. Güral, ekonomik açıdan rahatlayan bir Türkiye"nin, sosyal devlet olmanın gereklerini daha fazla yerine getirebileceğini belirterek, “Yani refahın tabana yayılması, orta sınıfın güçlenmesi, iç talebin artması gibi hususlar zincirleme reaksiyonla birbirlerini olumlu yönde etkileyecektir. Bu da beraberinde dış piyasaların Türkiye"ye olan güvenini artıracaktır” diye konuştu.
Güral, bir kaç gün önce Ankara"da, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün"ün açıkladığı “Sigorta ve vergi borçlarına ilişkin yeni düzenlemeyi” son derece olumlu bulduklarını ifade ederek, “Yaşanan küresel ekonomik kriz boyunca, sanayicinin ve esnafın sigorta ve vergi borçlarını ödemekte ciddi zorluklar yaşadığını biliyoruz. Biriken borçların, mevcut gecikme faizi yerine enflasyon oranında artırılması çok isabetli bir uygulamadır. Bu yeni uygulama, borcu olanlara yüzde 60 civarında daha az faiz ödeyerek bir kolaylık sunmaktadır. Bu türden iyileştirici tedbirlerin devamı; elbette bütün üreten kesimler için faydalı olacaktır” diye konuştu.