Aydın Barosu Başkanı Sümer Germen, TÜBİTAK dergisinin Mart sayısının kapağının değiştirilmesi ve içeriğinde Darwin'in görüşlerini açıklayan bölümün çıkarılmasının doğru olmadığını iddia etti.
Baroların hukukun üstünlüğü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmakla görevli olduğunu savunan Sümer Germen, "Dünya çerçevesinde hukuk devleti pozitif bilimler doğrultusunda örgütlenen yüzünü bilime dönmüş, bilimi devletin varlığı ve hedefleri açısından içselleştiren bir yapıya sahiptir. Darwin teorisi isminden açıkça anlaşılacağı gibi kanıtlanmış bir bilimsel olgu değil bir teoridir" dedi.
Bilimin özünde teorilerin içeriğini inkar etmek değil tartışmak ilkesi olduğunu anlatan Germen, şöyle konuştu: "Eğer herhangi bir bilimsel teoriyi, içeriği, sosyal, siyasal ya da mistik görüşlerinize uymuyor diye yasaklar ya da tartışılmasını bile engelleyecek irade gösterirseniz, teoriyi yok edemezsiniz ama bilime karşı eylem içerisine girmiş olursunuz. Bu hem hukuk devleti olarak kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti'ne zarar verir hem de Türkiye'nin uygar dünya düzeyindeki saygınlığını zedeler."
Darwin teorisine katılmayanların olabileceğine işaret eden Sümer Germen, sözlerine şöyle devam etti: "Bu teoriye katılmayabilirsiniz ama bu teorinin bilimsel bir hipotez olarak tartışılmasını veya var oluşun açıklanması açısından eğitim sürecinde alternatif bir görüş olarak incelenmesini engellerseniz Türkiye Cumhuriyeti'ne, hukuk devleti ve bilime onulmaz zararlar verirsiniz. Bu nedenle biz baro başkanları olarak TUBİTAK dergisinin Mart sayısının kapağının değiştirilmesi ve içeriğinde Darwin'in
görüşlerini açıklayan bölümün çıkarılması eylemini şiddetle kınıyoruz. Sorumlular hakkında gerekli işlemin derhal yapılması için gerekli çalışmaları başlatacağız. Bu konunun takipçi olmaya devam edeceğiz ve hassasiyetimizi sürdüreceğiz."