Memeli hücrelerindeki düşük toksisite seviyesi sayesinde bu bileşenler, gelecekte terapötik ajanlar ve hastane dezenfektanları olarak kullanılabilecek.

İspanya, Uruguay, Brezilya ve Arjantin'den bilim adamları, suni ortamda Mycobacterium tuberculosis büyümesini engelleyici faaliyet gösteren iki demir kompleksini sentezledi. Araştırmacılar, kinoksalinden elde edilen organik molekülleri birleştirmek için demir atomları kullandı ve bakteri öldürücü fonksiyona sahip ya da bakterinin üremesini engelleyen bileşenler elde etti.

Araştırma ekibi tüberküloz için ilaç tedavisinde karşılaşılan en büyük meselelerden birinin mevcut ilaçlara dirençli bakteriler olduğunu ve bu yüzden ilaçlar için yeni ve etkili bileşenler bulunmasının önemli olduğunu belirtiyor. Tüberküloz tedavisi için, öncelikle, izoniyazit ya da streptomisin gibi birinci basamak antibiyotikler kullanılıyor ve bunlar yan etki gösterdiğinde ya da daha yüksek direncin görüldüğü vakalarda, sikloserin ya da siprofloksazin gibi ikinci basamak antibiyotikler kullanılıyor.

Bulunan yeni bileşenler ise tüberküloz bakterisini bu ikinci basamak ilaçlardan daha iyi engelliyor.

Demir bileşenlerin başka bir avantajı, fare hücrelerinde yapılan deneylerde ortaya çıkarıldığı gibi, memeli hücrelerde düşük toksisite göstermesi. Bu yüzden, ileride dezenfektan ya da terapötik ajan olarak kullanılabilirler. Tüberküloz, dünya genelinde yılda 1 milyondan fazla insanın ölümüne sebep oluyor. Bilhassa mycobacterium bu tüberkülozun baş amili olarak biliniyor.

Bağışıklık sistemine saldıran HIV ve diğer virüslerin bulaştığı insan sayısındaki ve bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç ve uyuşturucu madde kullanımındaki artış yüzünden tüberküloz vakalarının sayısı yükseliyor. Dünya Sağlık Teşkilatı, gelecek 20 yılda dünya genelinde 30 milyon insanın tüberküloza yakalanacağını tahmin ediyor.