Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, ulusal tüberküloz kontrol programının güçlendirilmesi amacıyla ''Elektronik Tüberküloz Yönetim Sistemi''nin kurulması çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, sistemin pilot uygulamasına 2012 başında geçilmesinin planlandığını bildirdi.

Tosun, yaptığı yazılı açıklamada, verem (tüberküloz) hastalığının ''Mycobacterium tuberculosis'' basili tarafından oluşturulan ve solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu ifade etti.

Veremle ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl ocak ayının ilk pazar gününden başlayan haftanın Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası olarak belirlendiğini anımsatan Tosun, bu yıl da 1-7 Ocak 2012 tarihleri arasında ''65. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası'' çerçevesinde illerde konuyla ilgili çeşitli etkinlikler düzenleneceğini bildirdi.

Veremin hala tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini koruduğunu belirten Tosun, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporlarına göre, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin tüberküloz mikrobuyla enfekte olduğunu kaydetti.

DSÖ tarafından her yıl dünyada yaklaşık 9 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığı ve 2010 yılında 1,5 milyon insanın bu hastalıktan öldüğünün tespit edildiğini belirten Tosun, Türkiye'de 2010 yılında verem savaşı dispanserlerine (VSD) kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısının 16 bin 551, yeni vaka sayısının ise 15 bin 183 olduğu bilgisini aktardı. Tosun, bu hastaların yüzde 60'ının erkek, yüzde 40'ının kadın olduğunu belirtti.

-2-3 haftadan uzun süren öksürüğe dikkat-

Verem hastalığının genel belirtileri arasında halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi, çocuklarda kilo alamamanın bulunduğuna işaret eden Tosun, akciğer tüberkülozunda öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs, sırt ve yan ağrısı, nefes darlığı şikayetlerinin görülebildiğini ifade etti.

2-3 haftadan uzun süren öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenilmesi gerektiğini vurgulayan Tosun, bu tür şikayetleri olanların aile hekimlerine ya da en yakın verem savaşı dispanserine müracaat etmesi gerektiğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığınca verem savaşıyla ilgili yürütülen hizmetlere de değinen Tosun, Verem Savaşı Dairesi Başkanlığı tarafından verem savaşı dispanseri hekimlerine 2009 yılında ''mesleki gelişim eğitimleri'' verildiğini de anımsattı.

Ülke genelinde, tüberküloz tanı ve tedavisinde gerekli standartları yakalamak amacıyla ''Tüberküloz Tanı ve Tedavi Rehberi'' hazırlandığını belirten Tosun, ulusal tüberküloz kontrol programının güçlendirilmesi amacıyla ''Elektronik Tüberküloz Yönetim Sistemi (e-TYS)''nin kurulması çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu, sistemin pilot uygulamasına 2012 başında geçilmesinin planlandığını bildirdi.

Tosun, Sağlık Bakanlığının 196 verem savaşı dispanseri, 22 bölge tüberküloz laboratuvarı, 4'ü eğitim-araştırma hastanesi olmak üzere 16 göğüs hastalıkları hastanesi ve diğer bütün birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarıyla verem savaş hizmetlerini sürdürdüğünü belirtti.

Verem hastalığının tedavisinde, ortalama 6-8 aylık bir tedavi süresiyle yüzde 95-99 iyileşme sağlandığını ifade eden Tosun, ilaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılığın ortadan kalktığını kaydetti.

Türkiye'de verem hastalığının teşhis ve tedavisinin ücretsiz olarak yapıldığını hatırlatan Tosun, tedavide kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçlarının verem savaşı dispanserlerinden ücretsiz olarak verildiğini bildirdi.