Türkiye Tüberküloz Raporu'na göre, dispanserlere kayıtlı tüberküloz olgularının yaklaşık 3'te birini İstanbul'daki vakalar oluşturuyor.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünden ''Dünya Tüberküloz Günü'' dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, insanlık tarihinin bilinen en eski hastalıklarından olan tüberkülozun, Robert Koch'un ''tüberküloz basilini'' bulmasıyla önem kazandığı belirtildi.

Bu nedenle 24 Mart'ın ''Dünya Tüberküloz Günü'' olarak anıldığı ifade edilen açıklamada, dünyanın birçok ülkesinde her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olan bu bulaşıcı hastalığa karşı farkındalığın arttırılmasının amaçlandığı vurgulandı.

Dünyada her yıl 9 milyondan fazla yeni tüberküloz olgusunun ortaya çıktığına ve her yıl 1,7 milyon insanın bu hastalıktan öldüğüne işaret edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

''1950'li yıllarda ülkemizde tüm ölüm nedenleri arasında ilk sırayı alan tüberküloz, bugün 10. sırada yerini korumaktadır. Türkiye'de 1965 yılında vereme yakalanma oranı 100 binde 172 iken bugün 100 binde 25,8'e düşmüştür. Verem Savaşı Dairesi Başkanlığının 2010 Türkiye Tüberküloz raporuna göre, 2008 yılında dispanserlere kayıtlı tüm tüberküloz olgu sayısı 18 bin 452 olup, bu olguların yaklaşık 3'te biri İstanbul'dadır. İstanbul'da tüberküloz olgu hızı ise 100 binde 48,6'dır. İstanbul'da 2010 sonu itibariyle toplam 5 bin 479 hasta tespit edilmiştir.''

Tüberkülozun tedavi edilebilir bir hastalık olduğu bildirilen açıklamada, tedavinin başarısının verilen ilaçların önerilen sürede ve aksatılmadan kullanılmasına bağlı olduğu belirtildi.

İlaçların düzenli içilmediği ve tedavi yarım bırakıldığı takdirde iyileşmenin olmadığı ve bulaşıcılığın sürdüğü vurgulanan açıklamada, ''Üstelik, mikrop ilaçlara direnç kazanmakta ve 'dirençli tüberküloz' yayılmaktadır. Bu yüzden Dünya Sağlık Örgütü, hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi olarak adlandırılan her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirme yöntemini önermektedir. Günümüzün bu yeni tedavi anlayışı, 2006 yılından itibaren ülkemizde ve ilimizde uygulanmaya başlamıştır. İstanbul'da tedavi gören hastaların yüzde 99'unda bu sistem uygulanmaktadır'' ifadelerine yer verildi.

İstanbul Sağlık Müdürlüğünün, kentte tüberküloz kontrolü ve sorunların çözümü yönünde son bir yıldır ciddi bir çalışma yürüttüğü belirtilen açıklamada, 2009 yılı sonundan itibaren durum değerlendirmesi yapılarak sorunların tespit edildiği ve çözüme yönelik faaliyetlerin geçen yıl uygulanmaya başlandığı ifade edildi.

Çalışmaların bir kısmının tamamlandığı, bir kısmının da planlama aşamasında olduğu kaydedilen açıklamada, hasta sayısına ve mesafesine göre ihtiyaç duyulan ilçelere yeni verem savaş dispanserleri açılması ve mevcut dispanserlerin fiziki yapı ve radyolojik cihazları yönünden güçlendirilmesi için faaliyetlerin sürdüğü bildirildi.