Türkiye’nin Kâbil Büyükelçisi Basat Öztürk, “Türkiye gerek Afgan halkı gereksemüttefikler tarafından takdirle karşılanan, güven duyulan bir ülkedir” dedi.

Öztürk, “Ne işimiz var Afganistan ’da?” türü eleştirilerin çok insafsız olduğunu belirterek, “Bunu söyleyenler gaflet içinde, Türk-Afgan ilişkileriyle ilgili bilgi sahibi değil. Türkiye, Afganistan ’da hayati rol oynuyor. Afganistan ’da istenilen bir gücüz. Hiçbir zaman Türkiye muharip iş yapmadı. Türk askeri, Afgan ordusunun, polisinin eğitimine odaklanıyor. Eğitim, sağlık, sivil havacılık, kapasite geliştirme gibi birçok alanda Türkiye, çok büyük işler yaptı. Afgan halkı vemüttefikler tarafından Türkiye takdirle karşılanıyor” diye konuştu.

TÜRKİYE’Yİ TANIYAN İKİNCİ DEVLET
Afganistan ’la Türkiye arasında ilişkiler, İttihat Terakki’ye dayanırken, Kurtuluş Savaşı döneminde gelişti. Afganistan ,MilliMücadele sırasında Türkiye’yi tanıyan ikinci devlet oldu. Atatürk döneminde, 1930’lu yıllarda Türkiye, Nadir Şah’ın isteği üzerine özellikle Afganistan ’a eğitmen göndererek, Kâbil’de MülkiyeMektebi, güzel sanatlar akademisi, konservatuar, tıp fakültesinin kurulmasına büyük katkı sağladı. 11 Eylül saldırıları ve ABD’nin Afganistan operasyonunun ardından kurulan ISAF’ta Türkiye çok kritik bir rol oynadı.

SON DÖNEMDE ÖNEMİ ARTTI Afganistan 2500 yıldır dışmüdahaleleremaruz kaldı. Son dönemde önemi, ABD karşısında yeni bir güç olan Çin ve İran ile sınırı yüzünden daha da arttı. Rusya’nın sıcak denizlere inme politikalarına, İngilizlerin ve Amerikalıların bunu engellememücadelelerine sahne oldu.


BAHÇELİ: VARLIĞIMIZ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
MHP Lideri Devlet Bahçeli, Afganistan ’da helikopter düşmesiyle 12 askerimizin şehit olmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “ Afganistan ’ın karanlık ortamında güvenlik görevlilerimizin kaybı, artan şiddet ve tahrik yüklü gelişmeler, buradaki askeri varlığımızın tekrar gözden geçirilmesini gerekli kılmaktadır” çağrısında bulundu.

Bahçeli, yazılı açıklamasında, şehit lerin ailelerine ve silah arkadaşlarına başsağlığı dilerken şöyle dedi: “Türk askerinin başına çuval geçirenlerin AKP tarafından Ankara’da taltif edildiği sıralarda Afganistan ’dan şehit haberlerinin gelmesi özellikle düşündürücü ve dikkat çekici. Söz konusu ızdırap verici kazanın oluş şekli, nedenleri ve helikopterimize herhangi bir saldırı olup olmadığı konuları acilen netleştirilmeli.”


12 ŞEHİT , GERİDE KALANLARI GÖZYAŞLARINA BOĞDU
Afganistan ’da Türk helikopterinin düşmesi sonucu şehit olan 12 askerin yakınları acı haberle yasa boğuldu. Şehit lerin ailelerine acı haber askeri yetkililer tarafından verildi. Askeri yetkililer acı haberi verirken, sağlık ekipleri acılı ailelere müdahale için hazır bekletildi. İşte Türkiye’yi acıya boğan şehit lerimiz..

8 kardeşin tek erkeği
Şehit Hava Binbaşı Şükür Bağdatlı (41) ise 8 kardeş arasındaki tek erkekti. Yakınları, Bağdatlı’nın eşi Nedime ve 3 yaşındaki kızının Fransa’da yaşadığını dile getirdi. Şehit binbaşının acı haberi memleketi Ordu’nun Fatsa İlçesi’ne bağlı Bolaman Beldesi’ndeki baba ocağını yasa boğdu. Görev süresinin dolmasına 1 ay kalan Bağdatlı’nın annesi Emine ve kız kardeşi Şeker , eve ambulans ve subayların geldiğini görünce Şükür Bağdatlı’nın şehit olduğunu anlayarak fenalaştı. Oğlunun şehit haberiyle yıkılan baba Şükrü Bağdatlı’ya sağlık görevlileri müdahale etti. Şehit binbaşının eşi ile Fransa’da tanışıp evlendiği belirtildi.

45 gün sonra dönecekti
Evli ve 2 çocuk babası olan şehit Harita Binbaşı Mithat Çolak (39), Ankara’da görev yapıyordu. 6 aylık geçici görevle 4.5 ay önce Afganistan ’a gitmişti. Çolak’ın şehit haberini alan Bilecik’in Bozüyük İlçesi’nde yaşayan babası Abdullah ve annesi Ayşe Çolak, fenalaştı. Acılı anne, haberi veren subaylara sarılarak gözyaşı döktü. Garnizon Komutanı Alper Koç, “Vatan bizim, devlet bizim, şehidimiz bizim. Binbaşı Çolak vatanımız için görev yapıyordu’’ dedi. Acılı baba Abdullah Çolak, bir gün önce oğlunu rüyasında ağlarken gördüğünü söyledi.

Düğün için hazırlık yapıyordu
Kazada şehit olan 26 yaşındaki Üsteğmen Tahsin Barutçu’nun Ankara’daki evine ateş düştü. Şehit Üsteğmen’in emekli Albay olan babası Fevzi Barutçu ve annesi Nesrin Barutçu acı haberle yıkıldı. Şehit Üsteğmen Barutçu’nun nişanlı olduğu öğrenildi. Baba Fevzi Barutçu, oğlunun nişanlı olduğunu, bu yıl düğün yapmayı planlarken şehit düştüğünü söyleyerek gözyaşı döktü.

Evlendikten sonra Afganistan ’a gitti
Şehit Üsteğmen Okan Melikoğlu’nun (30) Ordu’nun merkeze bağlı Kumbaşı Mahallesi’nde oturan babası Halis ile annesi Nebahat Melikoğlu, acı haberle yıkıldı. Görev süresinin dolmasına 1 ay kala şehit düşen Üsteğmen Melikoğlu’nun 1.5 yılık evli olduğu, eşi Melike Melikoğlu’nun İstanbul’da olduğu öğrenildi.

Evine bayraklar asıldı
Helikopter kazasında şehit olan İstihkam Binbaşı İsmail Cem Yakınlar’ın, Erzurum’daki evinde yas var. Palandöken’de yaşayan şehidin eşi Ümmü Yakınlar’ın 4.5 ay önce de ilk görev yeri olan Erzurum’a geldiği öğrenildi. Yakınlar’ın evinin bulunduğu siteye ve şehide ait olduğu belirtilen otomobile Türk bayrakları asıldı. Ankara’da görev yaptığı öğrenilen Şehit İsmail Cem Yakınlar’ın, Çağla Nur ve Ali Emir isminde iki çocuğu bulunuyor.

5 aydır Kâbil’deydi
Şehitlerden Kara Pilot Binbaşı Adil Erdoğan’ın 4 yıldır Malatya’da görev yaptığı, 5 ay önce Afganistan’a gönderildiği açıklandı. Evli ve 2 kız babası olan şehit Binbaşı Erdoğan’ın ailesinin Malatya’da Ordu Lojmanları’nda kaldığı öğrenildi. Kastamonu nüfusuna kayıtlı olan şehit Erdoğan’ın anne ve babasının İstanbul’da ikâmet ettiği ifade edildi.

İki çocuk sahibiydi
Şehit askerlerden Piyade Uzman Çavuş Önay Vurucu’nun (35) Erzurum’daki babaevine de ateş düştü. Şehidin annesi Meryem Vurucu, acı haberi alınca fenalık geçirdi. Acılı anneye ilk müdahale sağlık ekipleri tarafından yapıldı. İkisi erkek 3 kardeş oldukları öğrenilen Vurucu’nun, 9 yıldır uzman çavuş olarak görev yaptığı, 28 Kasım 2011’de İstanbul’da görevliyken 6 aylık görevle Afganistan’a gittiği öğrenildi. Vurucu’nun haziran ayında İstanbul’a dönmeyi planladığı belirtildi. Önay Vurucu’nun, Emirhan (6) ve Azra (1) adında 2 çocuk babası olduğu ifade edildi.

Şehit astsubayın babası: Vatan sağ olsun
Şehitlerden 28 yaşındaki helikopter teknisyeni Astsubay Mehmet Akbaş’ın acı haberi ise Isparta’daki baba evine ateş düşürdü. Emekli astsubay baba Süleyman Akbaş metanetini korurken, “Vatan sağ olsun, diyeceğim başka bir şey yok” dedi. Anne Ayşe Akbaş ise güçlükle ayakta durdu. Bekâr olan astsubayın Ankara’da görev yaptığı ve yaklaşık 5 ay önce Afganistan’daki Türk birliğinde görevlendirildiği belirtildi.