Genelkurmay Başkanlığı, Şırnak'ın Cudi Dağı'nın doğusunda Besta bölgesinde 14 Ekim 2008 günü sızma girişiminde bulunan iki ayrı terörist gruba düzenlenen operasyonun ardından elde edilen dinleme dokümanından, teröristlerin 30'un üzerinde zayiat verdiklerinin ve zayiatların bir bölümünü bölgeye gömdüklerinin, bir bölümünü ise yanlarında götürdüklerinin, hatta yaralı bir teröristin infaz edildiğinin anlaşıldığını bildirdi; herhangi bir istihbarat zafiyeti olmadığını belirtti.

Öte yandan Genelkurmay Başkanlığı, 14 Ekimde bir gazetede yayımlanan Aktütün Jandarma Karakolu Bayraktepe Mevkisine yapılan saldırı sonrasındaki operasyonlara ilişkin görüntülerin operasyonlara ait olmadığını, saldırı sonrasında tespit edilen hedeflerin Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F16'lar tarafından tam isabetle vurulduğunu bildirdi.


Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tuğgeneral Gürak, bir gazetede yer alan görüntülere ilişkin soru üzerine, Hava Kuvvetlerinin, Aktütün Jandarma Sınır Karakolu'na yönelik saldırının olduğu gün saat 16.58'den itibaren tespit edilen hedefleri tam isabetle vurduğuna ve 14.45'te de helikopterlerin, hedefi atış altına aldığına ilişkin görüntüleri basın mensuplarına gösterdi.

Bir gazetede, 14 Ekimde yer alan görüntülerden birinin 125 kilometre uzaklıktaki Kandil Dağı bölgesine, Aktütün'ün 1 kilometre yakınında olduğu belirtilen diğer iki görüntünün ise bu bölgeye yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Keritepe'ye ait olduğunu belirterek, bunun, görüntüler üzerindeki koordinatlardan da çok kolay bir şekilde anlaşıldığını söyledi.

Bu konunun bazı basın yayın organlarında teknik bir dille çok iyi bir şekilde açıklandığını ifade eden Tuğgeneral Gürak, konuyla ilgili ellerinde çok detaylı bilgiler bulunduğunu, inceleme tamamlandıktan sonra bunları açıklayacaklarını kaydetti.

Türk Hava Kuvvetleri F-16'larının vurduğu noktanın Bayraktepe'ye yakınlığının 17.5 kilometre civarında olduğunu bildiren Tuğgeneral Gürak, çatışma esnasında teröristlerin, askerlerin zarar görmeyeceği şekilde ateş altına alındığını söyledi.

Tuğgeneral Gürak, ''Durum takip edilmiş, elde edilen görüntüye yönelik hava harekatı uygulanmış ve hedef tam isabetle vurulmuştur''

Terörist zayiatıyla ilgili bir soruya da Tuğgeneral Gürak, durum raporlarının, çatışma bölgesindeki birlik tarafından hazırlanan bir rapor olduğunu, sadece kara unsurlarına ait faaliyetlerin açıklandığını, müteakip gün yapılan arama ve tarama faaliyetlerinde etkisiz hale getirilen ve TSK tarafından bildirilen terörist sayısına ulaşıldığını söyledi.

Tuğgeneral Gürak, harekat bölgesinin yakın civarındaki arazide bulunan 9 teröristin cesedinin Şemdinli Cumhuriyet Savcılığına teslim edildiğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Şırnak'ın Cudi Dağı'nın doğusunda Besta bölgesinde 14 Ekim 2008 Salı günü sızma girişiminde bulunan iki ayrı terörist gruba düzenlenen operasyonun ardından elde edilen dinleme dokümanından, teröristlerin 35 zayiat verdiklerinin belirlendiğini belirterek, zayiatların bir bölümünü bölgeye gömdüklerinin, bir bölümünü ise yanlarında götürdüklerinin, hatta yaralı bir teröristin infaz edildiğinin anlaşıldığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahındaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Tuğgeneral Gürak, Şırnak Cudi Dağı'nın doğusunda Besta bölgesinde konuşlu birliğin ileriden emniyetini sağlayan emniyet unsurlarına yönelik 14 Ekim 2008 Salı günü saat 16.00'dan itibaren sızma girişiminde bulunan iki ayrı terörist grubun bu faaliyetine başlama fırsatı verilmeden tespit edildiğini söyledi.

Emniyet unsurlarınca terörist gruplara süratle ateşle karşılık verildiğini belirten Tuğgeneral Gürak, ayrıca, tabur merkezindeki destek silahları ve Şırnak bölgesinde konuşlu kobra helikopterleri ile terörist grupların yoğun bir şekilde ateş altına alındığını kaydetti.

İŞTE PKK TELSİZLERİNDEN KAN DONDURAN DİYALOGLAR

Bu olayla ilgili bölücü terör örgütü unsurlarının kendi aralarındaki telsiz görüşmelerinden alınan bazı dinlemeleri gazetecilere okuyan Tuğgeneral Gürak, örgüt mensuplarının görüşmelerini şöyle aktardı:

-Kaç kişisiniz?
-Bir taraf 22, bir taraf 37, anlaşıldı tamam.
-Sayımız yeterli...
.....
-Havan atıyorlar geri çekiliyoruz 4-5 tane zayiat var.
-Gruplar birleşti yardım istiyoruz, zayiat 5'ten fazla olabilir.
-Ölüleri alacak mıyız?
-Alamayabiliriz.
-Bir tanesi kayadan düşmüş, kalçası kırılmış.
-Bu böyle gitmez kafasına sıkın.
-Destek geliyor, bir yaralının işi bitti.
-9 kişi yaklaştık 30 metre kadar sızmaya çalışıyorduk.
-3 ölüyü geri çekiyoruz, havan atışıyla bizi sıkıştırıyorlar aşağıya çekilin. Geri çekilin bizi görüyorlar. Araç geldi.
-Bir kişi daha gitti

Tuğgeneral Gürak, daha sonraki saatlerdeki bir dinlemeyi de şöyle aktardı:

-Helikopterler geldikten sonra tepenin güneydoğu yamaçlarında çukura girdik, 3 ölü daha verdik. Havan atışlarıyla sıkıştık, daha sonra kobraların gelmesiyle diğer grupla irtibatımız kesildi. 10 dakika önce buluştuk ve kayıp sayısı 34, 6 kişiden biri yaralı, telsizin bataryası zayıf, karşımızda 3-4 kol var. Sayıca bizden üstün olduklarından geri çekiliyoruz.
-Onay geldi geri çekiliyoruz.
-6 kişi yaralı
-Yaralıyla sınırdan geçemezsiniz onu da halledin,
-Dere yatağından çıktık, ölen arkadaşlardan 11 tanesini sakladık, 24 tane kaybımız var.

Tuğgeneral Gürak, 15 Ekimde tespit edilen daha büyük telsizlerin konuşmasında da olayı teyit niteliğinde, ''Dün saat 1'de Serdari'de arkadaşlar düşman pususuna düşüyorlar, ayrıntılar daha sonra verilecek'' şeklinde bir ifadenin geçtiğini bildirdi.

Tuğgeneral Gürak, ''Bu olayda örgüt büyük zayiat vermiştir. Ancak bölücü terör örgütü, ölülerini, Bayraktepe'de de olduğu gibi bölgeye gömmekte, bir kısmını yanında götürmekte veya arazinin uygun yerlerine bu ölüleri saklamaktadır'' bilgisini vererek, bölgede halen arama tarama faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Hakkari'de 5 askerin şehit olduğu saldırı sonrasındaki operasyonda kırıma uğrayan helikopterde bulunan 1. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük'ün dizinde ve kaburgalarında kırık bulunduğunu, olayda yaralanan diğer personelin durumlarında herhangi bir hayati tehlike bulunmadığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahındaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Tuğgeneral Gürak, Hakkari'nin Kavaklı (Beytüşebap-Altındağlar) bölgesinde bir grup teröristin barındığı yönünde bilgiler alınması üzerine, 15 Ekim 2008 Çarşamba günü saat 05.00'de 3 tabur ile bölgede bir operasyona başlandığını söyledi.

Birliklerin, gündüz Kavaklı Vadisi'ni aradıktan sonra aynı gün akşam operasyonun bir sonraki aşaması olan ve teröristlerin muhtemel bulunabileceği bölgeye doğru manevraya başladıklarını bildiren Tuğgeneral Gürak, ''Bu esnada Altındağlar'ın kuzeyinde, saat 20.30'da bir birliğimiz bölgesinde patlama meydana gelmiş, müteakiben teröristlerin açtığı ateş sonucu 4 güvenlik görevlisi şehit olmuştur. Teröristlere şiddetle karşılık verilmesi üzerine temas kesilmiştir'' bilgisini verdi.

Teröristlerin kaçış istikametine doğru süratle saat 22.30'da, 1. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük'ün komutasında takviye bir komando bölüğünün helikopterlerle sevk edildiğini anlatan Tuğgeneral Gürak, helikopterlerin inişi esnasında bir helikopterin teknik nedenlerden dolayı kırıma uğradığını ve içindeki 16 personelin yaralandığını söyledi.

Yaralıların Şırnak'taki Asker Hastanesine sevk edildiğini ve yaralı personelden birinin hastanede hayatını kaybederek, şehit olduğunu belirten Tuğgeneral Gürak, yaralılar arasında, 1. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük'ün de yer aldığını kaydetti.

Tuğgeneral Gürak, ''Tugay Komutanı'nın dizinde ve kaburgalarında kırık vardır. Yaralı personelimizin durumlarında herhangi bir hayati tehlike bulunmamaktadır. Meydana gelen olayda şehit düşen personelimize Allah'tan rahmet, değerli ailelerine ve yüce milletimize başsağlığı, tüm yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz. Bölgede operasyonlara devam edilmektedir'' dedi.

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Bayraktepe'ye saldırı olayı ile ilgili incelemenin 2. Ordu Komutanı tarafından yapıldığını, inceleme sonuçlandığında paylaşılacak hususların kamuoyuna aktarılacağını söyledi.

Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterinde kaç İnsansız Hava Aracı (İHA) bulunduğu ve HERON hava araçlarının ne zaman teslim alınacağı yönündeki soru üzerine Tuğgeneral Gürak, TSK'da İHA bulunduğunu, HERON'ların alınması konusunda da teknik bazı gecikmelerin mevcut olduğunu söyledi.

Hakkari'deki saldırı sonrasında 18 teröristin etkisiz hale getirildiği yönündeki haberlerle ilgili bir soruya ilişkin Tuğgeneral Gürak, ''TSK tarafından yapılan resmi açıklamanın geçerli olduğunu'' belirtti.

Tuğgeneral Gürak, ''Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun hakkında Aktütün saldırısını geç haber almasıyla ilgili soruşturma açıldı mı?'' sorusu üzerine, ''Bununla ilgili açıklamanın daha önce yapıldığını, buna eklenecek birşeyin bulunmadığını'' söyledi.

Terörle mücadele için Güvenlik Müsteşarlığı kurulması hakkında Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşüne yönelik bir soruya karşılık Tuğgeneral Gürak, ''Terörle mücadele ile ilgili toplantılara devam ediliyor. Bizim bu konularla ilgili şu anda söyleyebileceğimiz birşey yok. Toplantılar sonrasında yapılan açıklamaları hepimiz biliyoruz. Bu konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor'' dedi.

-AKTÜTÜN SALDIRISI-

Tuğgeneral Gürak, Aktütün Karakolu'nun Bayraktepe'deki unsurlarına yönelik saldırı ile ilgili raporun hazırlanıp hazırlanmadığına ilişkin soru üzerine, ''Olay ile ilgili inceleme 2. Ordu Komutanı tarafından yapılmaktadır. İnceleme sonuçlandığında kamuoyu ile paylaşılacak hususlar kamuoyuna aktarılacaktır'' yanıtını verdi.

Tuğgeneral Gürak, saldırıya ilişkin raporların sızmasıyla ilgili olarak da konuyla ilgili bir soruşturma yapıldığının daha önce ifade edildiğini, ayrıca savcılığın da olaya el koyduğunu, bu konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini anlattı.

Tuğgeneral Gürak, Aktütün Karakolu'nun Bayraktepe'deki unsurlarına yönelik saldırı ile ilgili olarak, bu olayın taktik bir durum olduğunun gözardı edilmemesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Bayraktepe ile ilgili konu izah edilirken; birincisi oradaki araziyi bir kere hepimizin çok iyi bilmesi lazım. İkincisi o bölgedeki o andaki kendi kuvvetlerimizin durumunu bilmemiz lazım. Üçüncüsü teröristin de durumunun bilinmesi lazım ve olayın oluş şeklinin de çok iyi bilinmesi gerekiyor, bir değerlendirme yapılmadan önce. Biraz da taktik bilgi sahibi olunması gerekiyor. Bunları bilmeden, buradan bir oda içerisinden bir değerlendirme yapmamızın yanlış olduğunu ve kamuoyunu yanıltmaya neden olduğunu ifade etmek istiyorum. Biz bundan üzüntü duyuyoruz.

Stratejik olarak elbette değerlendirmeler yapılabilir. Ama taktik düzeyde, araziyi, teröristin durumunu, birliklerin durumunu, olayın oluş şeklini ve bunu yorumlayacak taktik bilginiz yoksa, o zaman taktik değerlendirme bazı yanlışlıklara yanlış anlamalara sebebiyet verebilir.

Genelkurmay Karargahında bilgiler bize aşağıdan tam olarak gelmeden taktik bir değerlendirme yapamıyoruz. Bilgiler toplandıkça biz de taktik resmi daha iyi ortaya koyabiliyoruz. Bu nedenle olayı tam anlamadan hiçbir zaman açıklama ve değerlendirme yapmıyoruz.''

-''İSTİHBARAT ZAFİYETİ YOK''-

Tuğgeneral Gürak, bazı basın yayın organlarında, ilk önce istihbarat zafiyeti iddiasına yer verildiğini, şimdi ise istihbaratın gereğinin yapılmadığı yönünde haberlerin bulunduğunu belirtti.

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın düzenlediği basın toplantısında saldırıya yönelik soruların hepsine 51 soru almak suretiyle, çok açık bir şekilde cevap verdiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, terörle mücadelede istihbarat zafiyeti bulunmadığını kaydetti.