Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Marmara Bölge Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen ‘Marmara Kalite Günleri’ne 5 binden fazla katılımcı müracaat edince TSE, programı ‘Guinness Rekorları’na aday göstermek üzere Londra’da bulunan merkezine müracaat etti. Dün başlayan ve 29 Haziran’a kadar devam edecek olan toplantının katılımcı sayısıyla, Hindistan’da 2011 yılı kasım ayında bin 864 kişi ile kırılan rekoru egale etmesi bekleniyor. 


TSE Marmara Bölge Koordinatörlüğü’nün düzenlediği, ‘Marmara Kalite Günleri’ kapsamındaki eğitim kampanyasının açılışı dün, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, TSE Başkanı Hulusi Şentürk, TSE Marmara Bölge Koordinatörü ve Deney ve Kalibrasyon Merkezi Başkanı Mehmet Hüsrev ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek’in katıldığı törenle yapıldı.


Avrupalılar Türkiye’nin gücünden rahatsız


Açılışta konuşan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, Türkiye’de ‘uygunluk değerlendirme’ faaliyetlerinin çok geç fark edildiğini vurgulayarak, “Türkiye’deki uygunluk değerlendirme pazarının büyüklüğü milyar doları aşsa da bunu bilen insan sayısı bir elin parmaklarını geçmez” dedi. Avrupa’daki kuruluşların TSE’nin gücünden rahatsız olduğunu ve bölünmesini istediğini aktaran TSE Başkanı Şentürk, şöyle devam etti: “Neymiş, çok büyükmüşüz, pazarda haksız rekabete yol açıyormuşuz. Bizim geçen seneki faaliyet gelirimiz 100 milyon Euro’yu bulmuyor. Türkiye’deki pazar büyüklüğünün yüzde 11-12’sini ancak karşılıyoruz. Değerlendirme yapan 600’ü aşkın kuruluşun çoğunluğu küçük laboratuvarlar. Onları da içine katarsak haydi yüzde 25 olsun az önceki oran... Diğer yüzde 75 nerede?” Her sene yüzlerce milyon Euro’nun, uygunluk değerlendirme alanında faaliyet gösteren, tamamı yurt dışı merkezli kuruluşlara transfer olduğuna işaret eden Şentürk, bunu değiştirmek istediklerini söyledi. Şentürk ayrıca, Türkiye’nin 2023 vizyonuna ulaşması, küresel güç olması için kurumlarının küresel güç olması gerektiğinin altını çizdi. AA


Hedef 2013 Sonuna kadar  70 Yurt Dışı ofise ulaşmak


TSE Başkanı Şentürk, gümrük sıkıntılarına da değindi. Şentürk, şunları kaydetti: “Bir Batılı ülkenin kuruluşu, bir ülkenin gümrüğünde malı 3 gün tıkansın, büyükelçisi devreye girer, siyasi kriz çıkarır. Benim sanayicimin malı, bir gümrükte 3 ay beklese, bir Allah’ın kulu dönüp ‘Ne çekiyorsun?’ diye sormaz. Dolayısıyla kaliteli ürün, onu belgelendirmek yetmiyor.” Bunun gözetimine de girmek gerektiğini vurgulayan Şentürk “Aksi takdirde belgeli kaliteli bir malınız vardır, ama alıcıya ulaşamazsınız. TSE olarak biz, bu tabloyu değiştirmek, sanayicimizin, ihracatçımızın küresel pazarlara girişini kolaylaştırmak için yurt dışı açılım atağı başlattık. Ocak ayından bu yana ofis sayımız yurt dışında 12’ye çıktı. Yıl sonuna kadar en az 30 ofise, 2013 sonuna kadar da en az 70 ofise ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.