ABD'de uzun süredir tartışma konusu olan Meksika sınırına duvar  tartışması, bu kez de Oval Ofis'te Trump'ın Demokrat liderlerle yaptığı görüşmede  kameralar önünde yapıldı.

Demokratların Senato lideri Schumer ve Temsilciler Meclisi lideri  Pelosi'yi kabul eden Trump, Meksika sınırına duvar örülmesi için Kongreden talep  ettiği bütçenin ayrılmaması durumunda "hükümetin kapanabileceği" uyarısında  bulundu.

6 Kasım'daki Kongre ara seçimlerinde Temsilciler Meclisindeki  çoğunluğu ele geçiren Demokratlar, Trump'ın sınır güvenliği için istediği  bütçenin çok fazla olduğunu savunuyor.

Trump ile görüşmelerinde sınıra duvar örülmesi konusuna değinen  Pelosi, "Amerikalıların Trump yüzünden hükümetin kapanmasını istemediğini" dile  getirince ortam bir anda gerildi.

Pelosi'nin sözünü kesen Trump, bütçe tasarısının geçmemesi ve  hükümetin kapanması durumunda bunun Demokratların kabahati olacağını savundu.  Senatoda en az 60 oya ihtiyaç olduğunu hatırlatan Trump, Demokratların "sınır  güvenliği konusunu" ciddi şekilde ele almadığını ileri sürdü.

İSRAİL ÖRNEĞİNİ VERDİ

Sınır güvenliğinin ABD için çok önemli olduğuna vurgu yapan Trump,  "Sınır güvenliği için hükümeti kapatmaktan gurur duyarım. Çünkü bu ülkede  yaşayanlar, suçluların ve uyuşturucu sorunu olanların ülkemize akın etmesini  istemiyor." şeklinde konuştu.

Trump, sözlerinin devamında İsrail'in ördüğü duvardan örnek vererek,  "Bir duvarın ne kadar etkili olabileceğini İsrail'e sorun. Ülkemize teröristler  dahil herkes geliyor. Sınır güvenliğine ihtiyacımız var. Sınıra bir duvar projesi  de bunun bir parçasıdır." değerlendirmesini yaptı.

Sınır güvenliği için bütçeden 5 milyar dolar talep eden Trump'ın  aksine Demokrat liderler sınır güvenliği paketi için 1,3 milyarın yeterli  olacağını savunuyor.

ABD Kongresinin 21 Aralık'a kadar bütçe tasarısı üzerinde bir uzlaşma  sağlaması gerekiyor, aksi durumda hükümetin kapanması gündeme gelecek.

FEDERAL HÜKÜMETİN "KAPANMASI" NE DEMEK?

Amerikan kanunlarına göre, Kongre 1 Ekim'de başlayıp 30 Eylül'de sona  eren mali yıl için kalıcı bütçeyi onaylayamazsa, geçici bütçelerle aranın  kapatılması gerekiyor.

Geçici bütçenin de onaylanamadığı dönemlerde harcama yetkisini  kaybeden federal hükümet kapanıyor. Bu durum, yaklaşık 320 milyonu aşkın kişiye  hizmet veren federal hükümetin hayati hizmetler dışındaki tüm faaliyetlerini  durdurması anlamına geliyor.

Bu süreçte, hayati olmayan kamu çalışanları zorunlu izne çıkarılırken,  ABD ordusu, CIA, FBI ve NSA gibi istihbarat kurumları, kamu hastanelerinde  çalışan doktor ve hemşireler, havaalanları ve hapishanelerdeki güvenlik  görevlileri gibi kamu çalışanları görevlerine devam ediyor. "Hayati" personel  kategorisinde yer alan bu çalışanlar, kapanma dönemlerindeki maaşlarını  genellikle Kongre yeni bir bütçe geçirene kadar alamıyor.

Ülkede "hayati olmayan" hizmetler için çalışanların sayısı yaklaşık  850 binken, "hayati" personel sayısının 2 milyon civarında olduğu belirtiliyor.