31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala kamu kaynakları kullanılarak finanse edilen TRT'nin yanlı yayın politikası hız kazandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararlarına ve kanunlara göre bağımsız ve tarafsız yayın yapması gereken TRT, mart ayının ilk 15 gününde Cumhur İttifakı'nın yayın organı gibi çalıştı.

Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in haberine göre 1-15 Mart tarihleri arasında TRT Haber'de Cumhur İttifakı'nın “lehine” 55 saat 17 dakika yayın yapıldı. Bu yayınların 48 saat 5 dakikası AKP'ye, 7 saat 12 dakikası ise MHP'ye yönelik oldu. Bu süre boyunca Cumhur İttifakı'nın “aleyhine” yayın yapılmadı.

Aynı tarihler arasında Millet İttifakı'na ayrılan zaman ise 10 saat 9 dakika oldu. 8 saat 24 dakikayı CHP'ye ayıran kanal yönetimi, İyi Parti'nin haberlerini ise bir saat 45 dakika süreyle yayımladı. TRT Haber'de Millet İttifakı'nın aleyhine ise 7 saat 23 dakikalık yayın yapıldı.

HDP SADECE “ALEYHTE” GÖRÜLDÜ

24 Haziran 2018 milletvekilliği seçimlerinde 65 milletvekili ile TBMM'de en fazla milletvekili ile temsil edilen üçüncü parti konumundaki HDP'nin lehine ise 15 gün boyunca hiç yayın yapılmadı. Kanalda, bu tarihlerde bir saat 38 dakika “aleyhte” yayın yapıldı.

TRT Haber'de yapılan yanlı yayınlar, seçimlerin güvenliği ve düzenini korumakla yükümlü kurum olan YSK'nin kararlarına da aykırılık taşıyor. 24 Aralık 2018 tarihli YSK kararında, “Seçim döneminde tarafsızlık, gerçeklik, doğruluk ilkelerine uygun davranmakla yükümlü radyo ve televizyon kuruluşlarının tek yönlü, taraf tutan yayınlar yapamayacaklarına, bu kuruluşların yayınlarında demokratik kurallar çerçevesinde adaylar arasında fırsat eşitliğini sağlamak zorunda olduklarına” oybirliği ile karar verilmişti.

'RAKAMLAR HER ŞEYİ ANLATIYOR'

TRT Haber'deki taraflı yayınları değerlendiren RTÜK Üst Kurul Üyesi İsmet Demirdöğen, “Rakamlar her şeyi anlatıyor. Anayasa ve yasaları çiğnemekte bir sakınca görmeyen TRT, bu seçim döneminde yeni bir çığır açmıştır” dedi.