Fuarda birçok dizi oyuncusu ve yapımcısının katıldığı TRT standı büyük ilgi gördü.

İlki 2011 yılında gerçekleşen DISCOP İstanbul televizyon yayıncılığı fuarının 2. İstanbul'da başladı. Ceylan Intercontinental Otelde gerçekleşen fuara yerli yabancı çok sayıda medya kuruluşu katıldı.

Fuarda TRT dizilerini tanıtma amacıyla kokteyl düzenlendi. Sanatçıların yoğun ilgi gösterdiği kokteyle TRT Genel Müdür Yardımcısı Zeynel Koç, senarist Birol Güven, Yönetmen Osman Sınav, dizi oyuncuları Ümit Acar, Rasim Öztekin, Cemal Hünal ve çok sayıda ünlü isim katıldı.

Türk dizilerine sadece Ortadoğu ülkelerinin ilgi göstermediğini ifade eden TRT Genel Müdür Yardımcısı Zeynel Koç, bunun yanlış bir algı olduğunu söyledi. Koç, "Bunu sadece Arap dünyasıyla görmek doğru değil. Balkan, Kafkas, Orta Asya'da hatta Doğu Avrupa'da da Türk dizileri yayınlanıyor.

Bunu sadece bir bölgenin ilgisiymiş gibi görmemek lazım. Birazda kendimizden bir şey katmak lazım. Türkiye'de artık nitelikli kaliteli diziler yapılıyor. Tüm insanlığa hitap edebilen, tekniğiyle, içeriğiyle konusuyla diziler programlar yapılabiliyor. Tabiî ki yakın coğrafyamızın ilgi göstermesi bir kültürel benzeşme, geçmişteki kültür etkileşiminin payı büyük bunda."dedi.

Dizi sektörünün yavaş yavaş sanayi haline dönüşmeye başladığını vurgulayan dizi oyuncusu Rasim Öztekin ise, " Bu iş yavaş yavaş sanayi haline dönüşmeye başladı. Buda dış pazarlara açılmamızı sağlıyor. TRT'de buraların okulu zaten. Her bakımdan TRT deyince akla TRT geliyor. Okul olduğu içinde TRT'nin dışa açılması çok doğal. Seksenler dizisi bize özel bize özgü bir dizi." şeklinde konuştu.

'BU BİZİM HAYALİMİZDİ ZATEN'

TRT'de yayınlanan Sakarya Fırat dizisinin yapımcısı Osman Sınav, yurtdışına açılma projesinin uzun yıllardır çalışılan bir konu olduğunu söyledi. Sınav, "Bu uzun yıllardır üzerinde çalışılan bir şeydi bizim hayalimizdi zaten. Biz bir kader paylaşıyoruz bu Dünya'da. Asya, Afrika, Orta doğuyla ortak kaderlerimiz var. Dolayısıyla ortak hikayelerimiz var. Ve bu hikayeleri paylaşmamız gerekiyor. Bunu genişletmemiz lazım bizim Uzakdoğu'ya da gitmemiz lazım. Latin Amerika ülkelerine gidebiliriz. Bütünüyle pazarı genişletmemiz lazım." dedi.

'DÜNYA'NIN EN ÇOK TELEVİZYON İZLEYEN ÜLKESİNDEYİZ'

Kokteyle birçok dizinin senaryosunu kaleme alan Birol Güven'de katıldı. Türkiye'deki dizi sektörünün çok ilerlediğini belirten Güven, "Bizim diziler çok ilerledi. Dünyanın en çok televizyon izleyen ülkesindeyiz. Dolayısıyla televizyoncuların böyle uluslar arası bir başarı elde etmeleri gayet normal.

Latin Amerika'lı televizyonların yerini aldık. Türk melodramları izleniyor dünya'nın her yerinde. Çok yakında inşallah Türk komedi dizileri de izlenecektir. Bununda biraz geç olacağını düşünüyorum."şeklinde konuştu.

Birçok dizide oynayan ve TRT'de yayınlanan 'Kurt Kanunu' adlı dizide de rol alan Ümit Acar, " Biz yaptığımız işin arkasındayız. TRT gerçekten çok büyük bir kurum. Son dönemlerde gösterdiği önemli atakla, Dünya Platformunda önemli yerler hak ettiğine inanıyorum.

İnşallah bizim dizimizde bu platform içerisinde yerini alır. Hep onu söylüyorum, Zeki Müren sadece evinde şarkı söyleseydi kim tanırdı Zeki Müren'i. Bir şeyi çok iyi yapıyor olabilirsiniz ama önemli olan o yaptığınızı tanıtabilmektir." dedi.

TRT'de yakında yayına girecek 'Birzamanlar Osmanlı' dizisinin başrol oyuncularından Cemal Hünal, ise " Bu müthiş birşey. Bizim zaten buradaki yapılan işle gurur duymamız lazım zaten. Çünkü düşünün buradan İngiltere'ye, Güney Afrika'ya, Hindistan'a kadar böyle bir sektör yok.

Bu Türk televizyonculuğu açısından çok büyük bir şey. Ve bunun arkasında duran bir seyirci var. Dolayısıyla zaten bu kadar sağlıklı büyük bir sektöre sahip olduğumuz için çok şanslıyız." şeklinde konuştu.Fuarın 1 Mart 2012 perşembe günü son bulacağı belirtildi.