İlk kez ikinci yüzyılda Kapadokyalı Aretaeus tarafından tarif edilen trigeminal nevralji, insanın hayatını kabusa çeviren bir hastalık. Hastalığa yakalananlar büyük acılar nedeniyle çaresiz duruma düşüyorlar. Peki, bu hastalığın bilinmeyenleri nelerdir?

NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Hastalık, alın, yanak ve çene bölgesini kapsayan yüzün sadece bir tarafını etkileyen elektrik çarpması gibi, acı verici bir tik olarak nitelendirilir. Belirli bir sinirin neden olduğu bir çeşit kronik ağrı olan Trigeminal Nevralji, aynı zamanda duruma adını veren sinirin de kendisidir. Bir tik hali ile başlayan belirtiler, ilk etapta 2 saniye ile 2 dakika arasında sürer. Bu süre zarfında, acı çeken kişinin ağrı yoğunluğu nedeni ile gecici yüz felç olması, konuşma ya da çiğneme yetisini kaybetmiş olması gözlemlenir.

TRİGEMİNAL NEVRALJİDE OLUŞAN DURUMLAR

Elektrik çarpması gibi hissedilebilecek şiddetli, ateşli veya ağrılı ağrılar,

Yüze dokunmak, çiğnemek, konuşmak veya dişleri fırçalamak gibi şeyler tarafından tetiklenen ağrılar,

Birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar süren ağrılar,

Spazm benzeri yanma hissi,

Tek noktada ağrı veya daha geniş bir modelde yayılma,

Zamanla daha sık ve yoğun hale gelen saldırılar.

HASTALIĞI NEDENİ TAM OLARAK BİLİNMİYOR

Klasik trigeminal nevraljide hastalığın gerçek sebebinin ne olduğu bilinmemektedir. Trigeminal sinirin beyin sapından çıktığı yerde damar basısı ya da trigeminal sinirin beyin sapındaki duyu çekirdeğinde anormallik olduğu düşünülmektedir.

Semptomatik trigeminal nevraljide ise altta yatan bir neden söz konusudur. Ağrı ile birlikte yüzde duyu kusuru gözlenir. Sinire bası yapan tümörler, anevrizmalar, multipl skleroz gibi hastalıklar neden olabilir.