Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Turgut Gür, geçen martta Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilere katkıda bulunması amacıyla hayata geçirilen, ancak, yolcu sayısı yeterli olmayınca kaldırılan yolcu treni seferlerinin, vizesiz geçiş uygulamasından sonra yeniden başlatılması gerektiğini söyledi. Gür, Türkiye ile Suriye arasında çok kısa süre içinde olumlu gelişmeler yaşandığını belirterek, bu havanın yeni düzenlemeler yapılarak iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

DOSTLUK TRENİ GERİ GELMELİ

Geçen mart ayında Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilere katkıda bulunması amacıyla büyük umutlarla hayata geçirilen Halep-Mersin yolcu treni seferlerinin, yeterli ilgiyi görmemesi nedeniyle kaldırıldığını hatırlatan Gür, “Vizesiz geçiş uygulaması sonrası Suriyeli turistlerin özellikle yayla ve spor turizmi kapsamında Adana, Mersin ve Hatay'ı tercih etmeye başlayacak. Mersin ile Halep arasında faaliyet gösteren trenin modernize edilerek yeniden seferlerine başlaması, vizesiz geçişle canlanan turizmi daha da hareketlendirir. Türkiye'ye ulaşımda ne kadar çok seçenek sunulursa, talep de o kadar artar' dedi. TCDD yetkilileri ise Suriyeli yetkililerin talepleriyle sefere başlayan Halep-Mersin treninin, beklenen ilgiyi görmediğini belirterek, trenlerin karşılıklı görüşmeler sonrası seferden kaldırıldığını söyledi. Yetkililer, Türkiye ile Suriye arasındaki vize uygulamasına son verilmesiyle tren seferlerinin yeniden başlatılabileceğini bildirdi.

Yatak kapasitesi arttırılmalı

Türkiye'ye geçtiğimiz yıl Suriye'den 680 bin civarında kişi geldiğini belirten Turgut Gür “Bu sayının yıl sonunda ise bir milyonu bulacağını tahmin ediyoruz. Vizesiz geçiş uygulaması ile önümüzdeki yıllarda Suriye'den gelecek turist sayısı daha da artacak. Bu nedenle özellikle Mersin, Adana, Gaziantep, Hatay gibi illerdeki turistik yatırımların artması, yatak kapasitelerinin yükselmesi lazım./yeni şafak