AYDINPOST HABER SERVİSİ/Filiz ÖZDEMİR-Toplantıya Aydın Valisi Kerem Al,  Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, ADÜ rektörü Mustafa Birincioğlu, daire müdürleri ve öteki yetkililer katıldı. 
Valilik AB Birimlerinin teknik ve idari kapasitesini artırmak amacıyla Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından “İllerimiz AB’ye hazırlnıyor porgramı 2 Şubat 201 tarihinden bu yana devam ediyor. Söz konusu porgram kapsamında Türkiye genelinde desteklenmeye hak kazanan 25 projeden biri olan ve Aydın Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan “Tralles’ten Avrupa Birliği’ne köprü”  porjesi hakkında basını bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda proje koordinatörü Doç. Dr. Didem Evci, proje hakkında basına bilgi verirken,  Vali Kerem Al, Beldiye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve rektör Mustafa Birincioğlu gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Vali Kerem Al: “AB dağılırsa dağılsın”
Vali Kerem Al bir gazetecilere yaptığı açıklamada kültürel değerlerin Aydın turizmine dahil edilemesi gerektiğine dikkat çekerek “  Aydın’daki kültürel değerlerin onda birine bilesahip olamayan bazı şehirler bizden daha fazla turist çekiyor. Şimdiye kadar kültürel değerleri biraz ıskalamışız. Bizden önceki medeniyetlerin izlerini silmeyi marifet saymışız. Kültürel değerlerimizin korunması için bilinç oluşturmalıyız. Kültür turizmine önem vermeliyiz” dedi. 
Vali  Al,  toplantı sırasında bir gazetecinin “Geçtiğimiz günlerde Ali Babacan AB’nin dağılabileceğini söyledi. Peki biz neden hala AB için proje hazırlıyoruz?” sorusu üzerine “AB dağılırsa dağılsın. Hiç umurumuzda değil. Yaptığımız çalışmalar standartlarımızın yükselmesini sağlar. Ticaret yapmak istiyorsak zaten standartlarımızı yükseltmek zorundayız” cevabını verdi.
 
“Bu projenin Trallesle ilgisi yok”
ADÜ Rektörü Mustafa Birincioğlu, projenin tanıtım afişinde neden  Tralles fotoğrafının bulunduğunu sorması üzerine “ Proje aslında Tralles ile ilgili değil. Aydın’ın Avrupa Birliğine hazırlanmasını amaçlayan bir proje. Fakat burada Tralles simgesel bir anlam taşıyor. Bunun yanında kentlerin tarihsel zenginliklerini halkın refahına yansıtmak için Tralles gibi yerleri turizmimize kazandırmak önem taşıyor” cevabını  verdi. 
 
“Prosedür yolu yapmamıza izin vermiyor”
Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu bir gazetecinin sorusu üzerine  “Şehir merkezinden  Tralles ören yerine gelen yolu yapmak için Anıtlar Kurulu ile iki buçuk yıldır uğraşıyorum. Bir türlü izin alamadık. Geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile bu konuda bir görüşmem oldu.  Denizli’de bir buçuk yıldır ören yerleriyle ilgili bazı işleri belediye destekliyor. Aydın’da da bazı süreçlerin ardından yol yapımı yeniden gündeme gelecektir” dedi.
 
Toplantının ardından protokol üyeleri Tralles’te bulunan Üçgözler önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
 
tralles-(15).jpg