Tralles Aydın kent merkezinin hemen kuzeyinde yer alan ilimizin en önemli antik kentlerinden birisidir. Tralles tıpkı Miletos gibi döneminin en önemli kentlerinden birisi olmuştur. Ayrıca yetiştirdiği bilim insanları ile de çağlarına damga vurmuşlardır. Bunlardan birisi de Trallesli Aleksandros’tur.

Trallesli Aleksandros Kendisi gibi doktor olan Stefanos’un beş çocuğundan biri olarak M.Ö. 525 yılında Tralles’te doğmuştur. Stefanos’un doktor olması ve iyi bir gelire sahip olması nedeniyle kendi çocuklarının da iyi eğitim aldırarak döneminin önde gelen insanlar arasında yer almasını sağlamıştır. Aleksandros’un en bilindik kardeşi Ayasofya’nın yapılmasında Miletoslu İsidoros ile birlikte çalışan Trallesli Anthemios’tur. Aleksandros’un diğer kardeşlerinden birisi yine kendisi gibi doktor olan Dioscurus’tur. Metrodurus usta bir dil bilimci, Olympius ise ünlü bir hukukçu olmuştur. Stefanos’un çocukları başta Aleksandros olmak üzere Tralles tarihinde iz bırakmışlardır.

aleksandros.png

Aleksandros o dönemde eğitimini evdeki eğitmenlerden almış, tıp eğitimini ise babası Stefanos’tan almıştır. Yaptığı çalışmalar ile günümüzde pek bilinmese de Antik dönemin en önemli tıp insanları arasına ismini yazdırmıştır. Aleksandros çalışmalarını daha çok Tralles dışında sürdürmüştür. Özellikle Antik Yunan ve Antik Roma’da üst düzey kişilere hizmet eden bir doktor olmuştur. M.Ö. 605 yılında öldüğü Roma kentine yerleşene kadar bütün kuzey Akdeniz kıyılarını dolaşmıştır. Yunanistan, İtalya, Fransa ve İspanya’da sürekli gezerek gezgin doktorluk yapıp sonunda Roma’ya yerleşmiştir. Roma’da imparatorların bile özel hekimliğini yaptığı söylenmekte olup dönemin en elit insanları arasına girme başarısını göstermiştir.   

Aleksandros gezileri esnasında gördüğü hastalıkları ve bunlara uygulanan tedavileri kayıt altına almıştır. Bu kayıtları Roma’ya yerleştikten sonra kitaplara dönüştürmüştür. Bu çalışmaları yaparken yüzlerce farklı ilaç denemesini gerçekleştirip başarı ile hayata geçirmiştir. Bu yöndeki çalışmaları da oldukça özgün çalışmalardır.

Aleksandros özellikle epilepsi ile ilgili önemli çalışmalar yapmıştır. Ayrıca Kulak burun boğaz, böbrek hastalıkları, safra yolları, kalp ve damar hastalıkları, diabet, cinsel hastalıklar, inme hastalıkları, iç organ rahatsızlıkları üzerine çalışmaları vardır.

Aleksandros bu çalışmalarını; Baş Hastalıkları, Göz Hastalıkları, Ağız ve Tükürük Bezi Hastalıkları, Kalp Hastalıkları, Akciğer Hastalıkları, Akciğer Zarı(zatülcenp) Hastalıkları, Mide Hastalıkları, Bağırsak Hastalıkları, Karaciğer Hastalıkları, Dizanteri ve Vücutta Sıvı Toplanması Hastalıkları, Genital ve Üriner Sistemin Sık Görülen Hastalıkları ile Gut Hastalıkları ile ilgili on iki kitapta toplamıştır. Ayrıca Ateşli Hastalıkların Tedavileri ile Bağırsak Kurtları Üzerine araştırmaları vardır. O dönemde gezici doktorluk sırasında edindiği bilgi ve tecrübeleri bu araştırma ve kitaplarda toplayarak büyük iş başarmış büyük bir bilim insanıdır Trallesli Aleksandros.

Aleksandros’un en önemli özelliklerinden birisi de hastalarına insan olarak yaklaşması, onlara değer vermesi olmuştur. Mesela ağız yolu ile ilaç alamayanlara farklı tedavi yollarını gösterip uygulayarak onların iyileşmesini sağlamıştır. Hatta günümüzde alternatif tıp denen uygulamalar ile kocakarı ilaçlarını ve muska türü mistik tedavileri de önerdiği hastalar olmuştur. Bunlar onun hastaları iyileştirmek için tüm yolları denediğini gösteren delillerdir. Günümüze ulaşan yüzlerce reçetesi vardır. Bunların büyük bölümü o dönemde ilk defa kullanılan ilaçlardır.

“SağIıktan büyük zenginIik yoktur.” (Emerson)

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!