Tralleis Kazı Evi"nde gerçekleştirilen toplantıya Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, Aydın İl Genel Meclisi Başkanı Akan Evren, Tralles Antik Kent Kazı Başkanı Prof. Dr. Refet Dinç, Aydın Sanayi Odası Meclis Başkanı Yalçın Pekgüzel, Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, siyasi partilerin il başkanları ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Toplantıda Tralleis kazırlarının bir an önce turizme kazandırılması için yapılması gereken konular görüşüldü. En büyük sorunun tanıtım olarak tespit edildiği toplantının sonunda bugüne kadar hiç kimsenin girmediği Arsenal gezisine tanıtım eksikliğinden dert yanan vali, belediye başkanı ve rektörün elbiselerinin ve programlarının uygun olmadığını gerekçe göstererek katılmamaları dikkat çekti.
Toplantı öncesi devam eden kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Kazı Başkanı Rafet Dinç, bu yıl kazılar için bakanlıktan 150 bin TL"ye yakın ödenek geldiğini ve yerel yönetimlerden de güzel destek aldıklarını söyledi. Ödenek bitene kadar kazı çalışmalarına devam edeceklerini dile getiren Dinç, Tralleis bir an önce turizme açmak gerektiğini kaydetti.
Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da, Tralleis"e turist çekebilmek için ulusal televizyon kanlarlıyla görüşme yaptıkları ve ilk çekimi geçtiğimiz günlerde yaparak önceki gün akşam yayınlandığını söyledi. Turist çekebilmek için tanıtımın çok öneli olduğunu dikkat çeken Çerçioğlu, yabancı televizyon kanallarıyla da görüşmeler yaparak yurt dışında da Tralles"i tanıtmak için çaba göstereceklerini ifade etti.
Aydın Valisi Hüseyin Avni Çoş ise, turist gelmesi için kentin bir an önce gün yüzüne çıkarılmasının çok önemli olduğunu fakat, çıkarılan eserlerin korunaklı alanlarda sergilenemeyecekse eserleri gün yüzüne çıkarmanın bir anlamı olmadığını dile getirdi. Tarihi kazıların bilimsel bir çalışma olduğunu dikkat çeken Vali Coş, kazı işleminin sarrafın altını işlemesi kadar çok dikkat edilmesi gerektiren bir işlem olduğunu belirtti.
Daha sonra Tralles Antik Kenti kazı alanına gezen toplantıya katılanlara, Kazı Başkanı Rafet Dinç, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Vali Hüseyin Avni Coş, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu geziler sırasında ellerine aldıkları kazı kazmalarıyla sembolik olarak antik kentte kazı yaptılar.
PROTOKOLÜN TANITIM GEZİSİNE KATILMAMASI TEPKİ ÇEKTİ
Toplantı sonunda bugüne kadar ziyarete kapalı olduğu için kazı çalışanları dışında hiç kimsenin girmediği Arsanel tapınağı gezisine Vali, Belediye Başkanı ve Rektör elbiselerinin bu geziye uygun olmadığını ve programlarının çok yoğun olduğunu gerekçe göstererek katılmamaları dikkat çekti.
Kazı Başkanı Prof Dr. Rafet Dinç ile birlikte Arsenal tapınağını gezen gazeteciler ilk defa girdikleri tapınağa hayran kaldılar. Arsenal tapınağı hakkında bilgi veren Rafet Dinç, tapınağın yerin yaklaşık 10 metre altında bulunduğunu ve buranın şehrin gizli geçidi olduğunu söyledi. Tapınağın savaş dönemlerinde askeri cephanelik olarak da kullanıldığını dile getiren Dinç, “Tapınağın uzunluğu 2.5 kilometreyi buluyor. biz şuanda içerde onarım çalışmalarını sürdürüyoruz. Temennimiz buranın bir an önce turizme kazandırılması” şeklinde konuştu.