Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına Aydın Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Yavuz Tural Aydın, Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Tuncal ile il merkezinde yolcu ve yük taşımacılığı yapan araç sahipleri katıldı.
Açılışta konuşan Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Tuncal, il merkezinde yük ve yolcu taşımacılı yapan oda üyelerine trafik kurallarında yapılan son düzenlemeler hakkında bilgi vermek için toplantıyı düzenlediklerini söyledi. İleriki aşamada bilgilendirmenin tüm ticari araç sahipleri ve diğer sürücüleri içinde sürdürüleceğini belirten Tuncal, “Her trafik kazası tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu oluşur. Trafik güvenliğinde yeni açılımlar, hedefler ve çözüm projeleri ana başlığı altında yer alan, sadece maddi hasarla sonuçlanan ve tarafların anlaştığı trafik kazalarında trafik zabıtasının müdahil olması uygulamasına 1 Nisan 2008 tarihi itibariyle son veriliyor. Şoförlerimizin bu uygulama hakkın yeterli bilgiye sahip olmaları hem kendileri hem de güvenlik güçlerinin işlerinin kolaylaştırılması amacıyla büyük önem taşıyor” dedi.
Toplantıda önümüzdeki ay yürürlüğe girecek olan yeni uygulama hakkında bilgiler veren Trafik Tescil ve Denetleme Komiseri Sedat Korkmaz, maddi hasarlı kazalarda tarafların doldurup imzaladıkları tutanak sayesinde trafik polisini beklemeden olay yerinden ayrılabileceklerini ifade etti. Tutanak ve fotoğrafların sigorta şirketlerine verileceğini açıklayan Korkmaz, “Taraflar hasarlarını sigorta şirketlerinden alacak. Taraflar arasında anlaşmazlık olursa eski uygulamada olduğu gibi polis çağırılacak. Kaza tespit tutanakları sigorta şirketlerinden dağıtılmaya başlandı. Tutanak formları ayrıca 'tramer.org.tr' ve 'egm.gov.tr' adreslerinden de indirilebilecek. Formlar fotokopiyle çoğaltılabilecek.
Trafik kazası yaptığınızda karşı tarafla anlaşıp aracınızı çekmeden mutlaka ehliyet ve trafik sigortası kontrolü yapın. Kazaya karışan araçların kesinlikle zorunlu trafik sigortası poliçelerinin olması gerekiyor. Tutanağa yalnızca kazanın oluş şeklini yazın, kusur oranı yazmayın. Kroki çizmeyi ve kazanın nasıl olduğunu anlatan görüşleri yazmayı unutmayın.
Arabanızda bir fotoğraf makinesi bulundurun. Kaza yaptığınızda aracınızı boş alana çekmeden farklı açılardan fotoğraflarını çekin. Kaza yaptığınız kişiyle anlaştıktan sonra aracınızı bir an önce emniyet şeridi veya boş alana çekin. Tutanakları uygun bir alanda doldurabilirsiniz” diye konuştu.
Aydın il merkezinde geçtiğimiz yıl içerisinde yaklaşık 6 bin trafik kazası meydana geldiğine dikkat çeken Aydın Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Yavuz Tural Aydın da, bu kazaların 5 bin tanesinin maddi hasarlı olduğunu beyan etti. 12 gün sonra yürürlüğe girecek olan yeni uygulamadan ilk etapta çok fazla beklentilerinin olmadığını dile getiren Aydın, şöyle konuştu: “Gerek uygulamanın tam olarak bilinmemesi gerekse kazaya karışan taraflar arasında anlaşma ihtimalinin düşük olması nedeniyle ilk etapta bu uygulamadan verim alamayabiliriz. Biz meydana gelen kazaların yaklaşık yüzde 20'sinde bu uygulamanın gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Yani meydana gelen 5 bin maddi hasarlı trafik kazasından 1 tanesinde tutanak düzenleneceğini, geriye kalan 4 bin tanesine ise polis ve jandarmanın müdahale edeceğini düşünüyoruz. Biz ilk etapta maddi hasarlı kazalarda eksik belde ve yaş küçüklüğü gibi durumların olması halinde polis ve jandarmaya bilgi verilmesini istiyoruz. Eğer tutanak hazırlanmak isteniyorsa, mutlaka tutanak tüm taraflar tarafından imzalanmalı aksi halde geçersiz oluyor. Bunun dışında ilgili sürücülerimizden 2008 yılı başında itibaren denetimlerine başlanan 'Y Yetki Beldesi' ve 'SCR Yeterlilik Belgesi' konusunda duyarlı olmalarını istiyoruz. Bu konudaki ceza 5 bin YTL olarak belirlendi. Yani belge masrafının en az on katı. Ulaştırma Bakanlığı denetimi polis ve jandarmaya devretti. Bu aşamadan öte denetimlerde her hangi bir ötelemenin olması söz konusu değil”