Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara'daki bazı dolmuş durak başkanları, trafik polisleri ve zabıta memurlarının da aralarında bulunduğu 73 kişi hakkında, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak, rüşvet almak ve vermek' suçlarından dava açtı.

Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan tarafından hazırlanan iddianameye göre, soruşturma, imzasız bir ihbar mektubu üzerine başladı. Ulus-Ostim hattında çalışan bir dolmuş, Demetevler'de, yaya geçidinde karşıdan karşıya geçen bir kadına çarparak, hayati tehlike arz edecek şekilde yaraladı. Olayın ardından trafik bilirkişileri tarafından hazırlanan tutanakta, yaya kadın, asli kusurlu gösterildi.

Bu sırada, kadının eşine gönderilen imzasız mektupta, Ulus-Ostim hattında çalışan 67 minibüsten durak başkanı tarafından toplanan paraların, 15 günde bir trafik polislerine verildiği, yaya kadının asli kusurlu gösterilmesinin de durak başkanınca sağlandığı iddia edildi.

İddianamede, mektubun Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına iletilmesiyle başlatılan soruşturma kapsamında, 3 dalga halinde yapılan operasyonlarda, bazı dolmuş durak başkanları, polis memurları, amirleri ile zabıta memur ve amirlerinin gözaltına alındığı belirtildi.

'POLİSLERE MAAŞ GİBİ ÖDEME'

İddianamede, Ulus-Ostim ve Keçiören-Ostim hattı birinci başkanlarının, değnekçiler vasıtasıyla dolmuşlardan günlük 10-15 TL topladığı, bu paralardan, dolmuşların güzergahında görevli polislere, her ayın 1'i ve 15'inde 40 TL ile 400 TL arasında maaş öder gibi ödeme yapıldığı ifade edildi.

Durak başkanlarının, polislerle özellikle Ulus ve Rüzgarlı Sokak'taki iki lokantada buluştukları belirtilen iddianamede, durak başkanlarının polislere yemek yedirdikleri, sigara, telefon faturası ve kontör gibi ihtiyaçlarını karşıladıklarına yer verildi.

Bunun karşılığında trafik polislerinin de bu hatlardaki dolmuş şoförlerine trafik kuralı ihlalleri nedeniyle ceza yazmadığı veya para yaptırımı düşük maddelerden işlem yaptıkları kaydedilen iddianamede, sanıkların 'örgütlenme içerisinde' hareket ettikleri savunuldu.

Telefon görüşme dökümlerine de yer verilen iddianamede, sanıkların, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak, rüşvet almak ve vermek' suçlarından cezalandırılmaları talep edildi.

Sanıklar, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanacak. - yenişafak