Trafikte ölümlü kazalarda dünyada ilk 10 ülke arasında yer alan Türkiye’de kameraların kullanıldığı EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) sistemini yanıltmak için spreye başvuran sürücülerin olduğu ortaya çıktı. Kırmızı ışıkta geçen, OGS’den para vermeden kaçan, hatalı sollama, emniyet şeridi ihlali ve aşırı hız yapan sürücülerin fotoğraflarla tespit edilmesi ve bu kişilere ceza gönderilmesi, trafik magandalarını spreyle illegal bir önlem arayışına itti. Daha önce Amerika ve Avrupa’nın bazı ülkelerinde kullanılan Hayalet Sprey artık Türkiye’de satılıyor.

‘Trafik cezalarına son’

İnternette birçok sitede satılan bu spreyler özellikle geceleri kameraların trafik kurallarını ihlal eden araçların plakalarını okumasını engelliyor. Sitelerde spreyin nasıl kullanılacağına ilişkin birçok video da yer alıyor. Şatış yapılan sitelerde “Trafik cezalarına son” sloganıyla tanıtılan hayalet spreyin nasıl kullanıldığı şöyle anlatılıyor: “Trafik cezaları, kırmızı ışık ve hız kameralarının yüksek flash ve lens teknolojisi ile plakanızın resmini çeker, bu şekilde sürekli olarak cezaya maruz kalabilirsiniz. Ürünümüz Hayalet Sprey’in yüksek ve güçlü etkisi bu flashları geri yansıtarak plakanızın parlamasını sağlar. Böylece cezai işleme maruz kalmazsınız. Normal çıplak gözle bakıldığında plakanızda hiçbir değişiklik farkedilmez. Bu şekilde polisin farketmesi de mümkün olamaz.”

İnternet forumlarında spreyi satın alanlar spreyin özellikle flaşlı, infrared (kızıl ötesi) ve lazer kullanılan kameralarda etkili olduğunu belirtiyor. Tek şişesi 189 TL’ye satılan spreyin bazı sitelerde kullanılmışları ise 70-80 liraya kadar müşteri buluyor. İki farklı marka altında satılan sprey için sitelerde bayi açmak isteyenlerin e-posta yoluyla başvurması isteniyor. Alıcı gibi konuşulan bir Hayalet Sprey satıcısı ise “Ben bir işe yaramadığını düşündüğüm için spreyin satışını durdurdum. Bütün plakaya sıktığım halde iki kez EDS kameralarına yakalandım. Bu yüzden yüklü cezalar ödedim. Sonra bize bu ürünü veren kişiyi aradım ama onu da bulamadım”dedi.