Bu sorunu dikkate alan Ankara Emniyet Müdürlüğü, trafik polislerini ceza kestikleri şoförlerden uzatılan telefonlara bakmamaları konusunda sık sık uyarıyor.
'Dayı telefonlarına' bakmayın çağrıları polis telsizlerinden bile geçmeye başladı. Trafik kurallarını ihlal ettikleri ceza yemek istemeyen sürücülerin başvurduğu yöntem akıllara Mustafa Sandal'ın 'Dayımı arayayım mı?' reklam filmini getirdi.

Mustafa Sandal'ın reklam filminde de benzer olay yaşanıyor. Sandal, bir GSM hattının reklamında oynarken, lüks otomobiliyle kırmızı ışıkta geçince trafik polisi tarafından durduruluyor. Polis memuruna "İyi akşamlar memur bey." diyen Sandal'a polis memuru kırmızı ışıkta geçtiğini söylüyor. Sandal ise yeşil ışıkta geçtiğine dair yemin ediyor. Polis cezaya hazırlanırken, Sandal, "Dayımı arayım mı? deyip telefona sarılıyor. "Alo dayıcım nerdesin. Obama ile yemekte misin? Şimdi bir durum var. Dayıcım trafik çevirmesindeyim. Ceza keseceklermiş bana." deyip trafik memuruna "Dayım çok kızdı. Bence bu konuyu kapatalım" diyor. Ardından Sandal'ın elindeki telefon çalıyor, karşıda dayısının olmadığı anlaşılıyor.

Bu ana kadar sabırla bekleyen trafik polisi ehliyet ruhsatı tekrar istiyor. Sandal "Ehliyet çiftlik evlik evinde kaldı benim ya." deyince polis memurunun "Benim Jetle gidip alalım istersen." cevabını alıyor.

Reklam filmine özenen sürücüler de cezadan kurtulmak için ünlü popçu Mustafa Sandal'ın yöntemini deniyor. Son günlerde bu tür hadiselerin artması üzerine Emniyet, trafik polislerini uyarma ihtiyacı duydu. Kimi zaman personel amirleri tarafından uyarılırken, bazen de polis telsizleriyle uyarılar yapılıyor. Şoförlerin uzattığı 'hamili plaka yakınımdır, ceza kesmeyin.' telefonlarına itibar edilmemesi isteniyor.

Araç kullanırken cep telefonuyla konuşan, ehliyetsiz araç kullanan, trafik ışıklarını ihlal eden, aşırı hızlı araç kullanan, hatalı sollama yapanların gözünün yaşına bakılmaması isteniyor.

Trafik kazalarında sürücü hata payının artmasını dikkate alan Emniyet, personeline "Kesinlikle ve kesinlikle size uzatılan cep telefonlarını almayacaksınız. Kuralları ihlal edenleri gerekli cezayı uygulayacaksınız." talimatı verdi. / cihan