Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ'nin Arifiye ilçesindeki fabrikasında düzenlenen iftar programında Özer, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, basın mensupları ve işçilerle bir araya geldi.

Yemeğin ardından gerçekleştirilen sohbet toplantısında konuşan Özer, fabrikayla ilgili bilgiler verdi. Gelecek yıl üretimine başlayacakları yeni sedan modeliyle ilgili hazırlıkların devam ettiğini kaydeden Özer; "Önümüzdeki Haziran ayında üretime başlayacağız. Kapasite kullanımımız artacak. Üretim sayılarımız artacak. Bunun gereği olarak da Ocak ayından itibaren daha kesin rakam belli olmadı ama 700-800 Sakaryalı gencimizi işe alacağız. Bu yıl başından itibaren. Daha ötesi için ciddi şekilde çalışıyoruz" diye konuştu.

Sakarya'daki fabrikanın kalite yönüyle dünyadaki en iyi fabrikalardan bir tanesi olduğunu vurgulayan Özer, şunları söyledi; "Kalite neticeleri son derece iyi. Japonya fabrikaları haricindeki diğer fabrikalar içinde neredeyse en iyi arabalardan bir tanesini biz üretiyoruz. Bunun çeşitli gerekçeleri var. İnsanlarımızın yetişmiş olması, fabrikadaki teknoloji, fabrikada Toyota sistemlerinin de tam anlamıyla uygulanması. Türkiye'deki bütün otomotiv sanayileri kendi markalarında çok başarılı. Türk insanı çalıştığı şirkete sadakat ile bağlanıyor. Çalıştığı şirkete dört elle sarılıyor. Hiçbir şekilde "ben buradan para kazanayım" diye bakmıyor. Bu benimseme, her yönüyle benimseme bence gerçek başarıyı getiriyor. Bugün Renault'ta da Ford'da da Tofaş'ta da genelde aynı başarıyı gözlemleyebiliyoruz.''

ÜSTÜN: BİZ TOYOTA'YI HEP BAŞARILARIYLA GÖRDÜK

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ise Özer'in daveti üzerine iftar yemeğine katıldıklarını, önce fabrikayı gezdiklerini ardından da alın teriyle, bileğinin gücüyle Toyota markasına güç katan, Türkiye'ye değer katan işçi kardeşleriyle iftar yemeği yediklerini söyledi. Toyota'nın bir dünya markası olduğunu dile getiren Üstün; "Ama bu marka ilimize de Türkiye'ye de büyük katkılar sağlıyor. Başta istihdam olmak üzere döviz açısından da büyük katkıları var. Biz istiyoruz ki Toyota çok daha büyüsün, gelişsin, hep başarılarıyla anılsın" dedi.

Toyota'nın bir süre önce nahoş bir olayla (çalışanların dini sebeplerle işten çıkartıldığı iddiası) gündeme geldiğini anımsatan Üstün, konuyla ilgili şunları söyledi; "Bizde bir Sakaryalı olarak üzüldük. Böyle bir şeyin olmayacağını tahmin ediyorduk. Türkiye şeffaf bir hukuk devletidir. Bu tür olaylar her zaman olabilir. Önemli olan gerçekledir. Nitekim sadece bizim kendi çalışmalarımız değil, Toyota Başkanı da Japonya'dan şahsıma bir mektup göndererek kendi iç denetimlerini de yapmak suretiyle böyle bir şeye hiçbir zaman müsaade edilemeyeceğini söyledi. Çünkü biz biliyoruz ki Japon milleti kendi değerlerine çok saygılıdır. Kendi değerlerine çok saygılı olan bir milletin başkalarının değerlerine hayli hayli saygılı olacağını zaten biliyoruz. Bu zamana kadar da bunu görmüştük. Biz Toyota'yı hep başarılarıyla gördük. O şekilde bildik. İnşallah önümüzdeki günlerde Toyota ailesine yeni ürünlerde katılacak. Toyota'nın istihdamı, üretimi, katma değeri, döviz getirisi çok daha da artacak. Adeta ekonomimiz içinde zümrüt taşı gibi duran Toyota'nın kendi insanlarımızla kaynaşmasında fayda vardır, bu iftar ona vesile oldu."