Suudi Arabistan"da idam cezasına çarptırılan Türk vatandaşı Sabri Boğday"ın Cidde mahkemesinde yapılan duruşmasında, Boğday"ın "tövbesinin" kabul edildiği ve serbest bırakılacağı öğrenildi.

Türkiye"nin Riyad Büyükelçisi Naci Koru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mahkemenin aldığı karardan mutluluk duyuyorum. Boğday"ın birkaç gün içinde serbest bırakılmasını bekliyoruz" dedi.

Suudi Arabistan"da yayımlanan gazetelerde yer alan habere göre, Cidde kentinde Mısırlı bir terziyle tartıştığı sırada "Allah"a ve Peygamber"e küfrettiği" için suçlanan ve çıkarıldığı mahkemede idam cezasına çarptırılan Boğday"la ilgili olarak Cidde"de yapılan duruşmada, Türk berberin durumu kesinleşti. Mahkeme, Boğday"ın "tövbesini" kabul etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, berber Boğday"ın affedilmesi için, daha önce Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile de görüşmeler yapıp girişimlerde bulunmuştu.

2-3 GÜN İÇİNDE EVİNE DÖNECEK

Muazzez Boğday, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin dün Cidde"de mahkemeye çıktığını, en son gece cezaevinden telefonla görüştüğünü, "tövbesinin kabul edildiği" ve serbest bırakılacağı yönünde bilgi verildiğini belirttiğini söyledi.

Eşinin affedilmesinde Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile görüşen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın çabalarının bulunduğunu ifade eden Boğday, şöyle devam etti:

"Mahkemenin bu kararı yüreğimize su serpti. Bundan güç alarak Riyad Büyükelçiliğini aradım. Yetkililer de olayı doğruladı. Eşimin birkaç güne kadar evine döneceğini umuyorum. Gerçi daha önceleri de dini bayramlarda defalarca affedileceği söylenmişti. Umarım bu kez hayal kırıklığına uğramayız. Eşimle telefonla konuştum. Daha önce çok kötü olan morali biraz da olsa düzelmiş. O da Türkiye"ye döneceği günü iple çekiyor. Ailece çok perişan olduk. Eşimin dönmesini bekliyorum."

Berber Sabri Boğday, berberlik yaptığı Suudi Arabistan"da 21 ay önce iş yeri komşusuyla tartıştığı sırada "Allah"a küfür ettiği" gerekçesiyle idama mahkum edilmişti.

MİLLİYET