Bahri Havadır ve Ömer Güvenç"in hazırlayıp, sundukları, 2"ye 1 programının bu haftaki konuğu Erman Toroğlu"ydu. İşte Toroğlu'ndan yeni inciler:

-“KAKA"NIN GÖZLÜĞÜNDEN TAKIYORUM”-

Hocam bu program ikiye birken şimdi üçün biri oldu. Başka bir gözlük ısmarlamıştım Nişantaşı"nda bir arkadaşım var. Kaka da bu gözlüğü takıyormuş ben de takıyorum. Bilekliğimi de değişik bir yerden aldım. Aksesuar takmayı seviyorum.

-“MEMEYİ ÇEKERSEN ÇOCUK BAĞIRIR”-

Kim ediyor? Gelin benimle yürüyün halkla ilişkim gayet iyidir. Fenerlisi, Beşiktaşlısı hepsini eleştiriyorum beni bağlamaz bu sıralar Ankaragücü"nü de eleştiriyorum bazı tepkiler aldım. Su yolunu kesersen sallarlar ağabey. Memeyi ağzından çekersen çocuk bağarır, aynı olay işte.

-“ANKARASPOR"UN DÜŞMESİ YÜZDE 100 DOĞRU”-

Federasyonun, Ankaraspor"u düşürmesi yüzde yüz doğru bir hareket bana göre. Burdaki temel olay şu ki kimse fark etmiyor; bir ekibin aynen gidip bir başka yönetimde görev alması bunun aslı bu. Ankaraspor yönetimi kendi yönetimini bırakıp geldi Ankaragücü yönetimine girdi. TFF"de diyor ki ; siz Ankaragücü yönetimine girin bizim için fark etmez ama ilk önce gidin Ankaraspor"u satın. Bu işi de sezon sonu yapın. Tabi onlar yapmadılar sonra da üç günde takım satılır mı diyorlar.

-“TÜRKİYE"DE HUKUKA İNANMIYORUM DİYECEĞİM AMA...”-

Oftaş"ı örnek gösteriyorlar , onlar da geçen sene yaptı diyorlar. Kayseri Erciyesspor da yaptı, Adanaspor da yaptı onları da örnek gösteriyorlar. Hepsi de kötü örnek. Levent Kızıl"ın federasyonda görev yapmasından yana bir söylemleri var. Tabi ki federasyonda futbolu bilen insanlar görev yapacak . Eğer Levent Kızıl, Bursaspor"a federasyonda faalken omuz çıkıyorsa konuş. Yoksa bir sakıncası yok. Ben Türkiye"de hukuka inanmıyorum diyeceğim ağır olacak. Melih Gökçek ben adalete inanıyorum dedi ama pek bir şey olacağını sanmıyorum.

-“HİÇ TEHDİT ALMIYORUM”-

Topluca küfür eden insan zavallıdır. Karşıma gelip henüz küfür eden olmadı. Bazen üzerimde bazı şeyler taşıyorum. Ruhsatım da var. Maçlara gitmekten korkmuyorum korksam gitmem zaten. Ben maça son anda gider 5-10 dakika erken çıkarım. Tek tek olduğu zaman hiçbir fanatik bir şey yapamaz. Hiç tehdit almıyorum, zamanında aldığım oldu sık sık olduğu zaman kartımı değiştiriyorum.

-“RTÜK BİZİ İNANILMAZ TAKİP EDİYOR”-

Bazen az konuştuğum bile oluyor. RTÜK bizi inanılmaz şekilde takip ediyor, başka programlarda neler oluyor görmüyorlar, bizim programı çok inceliyorlar. Özel ilgi alanıyız onlar için heralde.

-“BİZİM HAKEMLERİMİZ SAMAROĞLANINA DÖNÜYOR”-

Bu haftaki Bursa - Fenerbahçe maçının hakemiyle ilgili az bile konuştum. Kamuoyuna bakıyorsun felaket, kendi hakem arkadaşlarına bakıyosun onlar bile felaket. Deniz Çoban, korktu. Kötü bir hakem değil ama neden böyle oldu bilmiyorum. Alex geldi omuz atı hiçbir şey yapamadı. Alex aynı omuzu Twente maçında atabilir mi? Bizim hakemlerimizin bazıları şamaroğlanına dönüyor. Deniz Çoban"ın yapacağı tek bir şey var. Maçı izleyip kendi kendine ben bu maça iyi hazırlanmadım, beyin olarak hazır değildim diyecek hatayı orada bırakacak.

-“YALAKALIK YAPMADAN YÜKSELEN KİŞİ AZ”-

Hakem yanlış karar verebilir. Hakemliğe iyi başlayan bütün hakemler sonradan esniyor. Büyük takım yöneticileri giriyor devreye vs. Tabi hakemlik bitince federasyonda, MHK"da görev yapacaklar. Büyük takım yönetimleriyle iyi geçinmeye çalışıyorlar. Yalakalık yapmadan bu işlerde yükselen çok az.

-“DENİZ ÇOBAN BÖYLE GİDERSE İYİ HAKEM OLAMAZ”-

Bir hakemin adam olup olmaması beni ilgilendirmez. Ben mümkün olduğu kadar kontrollü konuşmaya çalışıyorum. Deniz Çobanın bu işi bilmeme gibi bir ihtimali yoktur. Kişilik, tavır doğuştan gelir. Bazı insanlar vardır etrafındaki haksızlıklara göz yumar, bazı insanlar vardır bir haksızlık görüyorsa engellemeye çalışır. Ben şurda biri bıçaklansa yayını bırakıp gider bıçaklayanı yakalamaya çalışırım ama bazı adamlar da var ki umrunda olmaz buna da kızmam. Alex sana omuz attığı zaman oyundan atamıyorsan bu işi yapmayacaksın. Deniz Çoban böyle giderse iyi bir hakem olamaz. Anadolu kulübü oyuncuları hesap sorar onları atamıyorsun da bizi nasıl atıyorsun diye.

-“MAÇ SATAN YÜZLERCE HAKEM VARDI”-

Türkiye"de yüzlerce maç satan hakem vardı. Bana göre en iyi hakem yok . Bünyamin Gezer fena hakim değil. Çok iyi hakem ama hiç yapılmayacak hatalar yapıyor. Herkes bana sen çok mu iyi hakemsin diyor. Futbolcunun mücadele etmesinde nasıl bir engel yoksa hakemin de mücadele etmesinde bir engel yok. Bazen ben görmedim mazereti kabul görebilir ama her zaman değil. Ben Tanju"nun elle attığı golü görmedim yardımcıma sordum devam dedi ben de devam ettim.

-“HEM FUTBOLDAN HEM KABZIMALLIKTAN ANLARIM”-

Ben anladığım işten konuşurum anlamadığım işten konuşmam. Bildiğim, bilmediğim bütün işlerde araştırmamı yaparım,danışırım. Spor konusunda da danışırım bilmediğim şeyler tabi ki vardır.İnsanın söylediği doğrular hiçbir şey yapmaz ama bir tane yanlış anasını ağlatır. Ben hem futboldan hem de kabzımallıktan anlarım. Her erkek ne kadar çapkınsa ben de o kadar çapkınım.

-“ŞİKE TEKLİFİ ALDIM”-

Sadece yurtdışında şike teklif aldım. Yaklaşık 4000 – 5000 dolar civarında bir paraydı. O zamanlarda Gürcistan"da büyük paraydı. Siyasete bir kez girdim ama bana göre değil ben eylem adamıyım. Mesela iyi bir belediye başkanı olabilirim.

-“FEDERASYON BAŞKANLIĞI İÇİN TEKLİF GELİRSE KABUL EDERİM”-

MHK başkanlığı için teklif geldi ama kabul etmedim. TFF başkanlığı için teklif gelirse seve seve yaparım. İlk önce 1-2 sene kendimi hazırlarım güzel bir ekip kurarım ve yaparım. MHK statü olarak TFF"nin altında. Şimdi MHK başkanı olduğum zaman bir maç sonrası bu işlerden hiç anlamayan bir adam gelip bana örneğin Elazığ – Bingöl maçına neden bu hakemi gönderdin diye sorarsa ben orda bir şeyi kafasına geçiririm. O kim ki bana hakem tayiniyle ilgili soru soracak. O beni saymalı ki ben de onu sayayım.

-“YABANCI HAKEM GELMESİ ÇOK KOMİK OLUR”-

Yabancı hakem gelmesi olayı çok komik. Bunu isteyen yöneticilerin ilk önce kendilerinin yerine yabancı yönetici getirmesi gerekiyor. İyi bir hakem hakem doğandır. Senin iyi bir futbolcu veya hakem olduğunu kamuoyu karar verir.

-“AHMET ÇAKAR"IN HAKEMLİĞİNİ BEĞENMEM”-

Ahmet Çakar"ın hakemliğini beğenmem . Babadan olma hakem olmasına rağmen babalarından iyidir. Ahmet"i severim ama hakemliğini beğenmem. Benim tarzımda bir hakem değil. Bir hakemin hakem olmasına sebep tek faktör futbolculardır.

FASULYEYİ NOHUTA KARIŞTIRMAYACAKSIN”-

Metin Diyadin"in babası Erdoğdu Diyadin mesela bana göre çok iyi hakemdi ama dürüstlüğünden dolayı fazla yükselemedi. Doğuya maçlara gidiyorduk hiç korkmadan çalıyordu düdüğü. Serdar Tatlı hakem olarak noksanı olan ama düzgün bir adamdı. Ahmet düşünerek hakemlik yapıyor du bana da hep danışırdı. Cüneyt Çakır babasından daha iyi hakem. Hakemlikte amatör küme çok zordur. Ama en kolay maç Şampiyonlar Ligi maçıdır. Uzun vadede hakemlik yapmak istiyorsan fasulyeyi nohuta karıştırmayacaksın. Gözler her şeyi açığa çıkarır.

-“PİLAKİYİ ERMENİLERDEN DAHA İYİ YAPARIM”-

Elim sıkı değildir parayı iyi harcarım,paramı hesaplı harcarım. Seyahat etmeye açım, elimde çanta gezerim. Geçenlerde Kenya"ya gittim büyük göçü vardı onu yakaladım parayla ölçülmeyecek bie zevkti benim için. Mutfakta da iyiyimdir. Yayın 4 saat sürüyor karnım acıkınca başlarım yemekten bahsetmeye. Pilakiyi, Ermenilerden iyi yaparım. Kol böreğini başka yerlerde yapıyorum ama tepsi böreğini iyi yaparım. 1 saatte kral bir sofra hazırlarım. Hiç televizyon seyretmem hiç sevmem. Akıllı tv diye bir kanal var onu çok seviyorum. Hakiki kazalar var onu seyredince eğleniyorum.

-“ŞANSAL"LA PROGRAM DIŞINDA GÖRÜŞMÜYORUZ”-

Şansal"la ben televizyonun dışında pek beraber olmayız ama onun bakış açısıyla benim bakış açım farklı. Zaman zaman fevri olmama rağmen düşünerek yaparım. O müdür ben yorumcuyum. Onun işi daha zor ben ip belimde geziyorum onun sorumlulukları var. Şansal"ın yüz ifadesinden anlıyorum gerildiğini. Çalıştığım bu kadar süre içinde bir günden bir güne bir tane olay geldiğini görmedim. Yukarıya neler yapıyorlar ama bana kimse bir şey demedi.

-“BEŞİKTAŞ, MANCHESTER"I SABAHA KADAR YENEMEZ”-

Türk futbolunda alt yapı eksikliği var , Almanya"nın alt yapısına göz diktik oradan çalmaya çalışıyoruz. Halbuki bizim insanımız daha yetenekli. Televizyondan izleyince maç daha farklı gözüküyor. Beşiktaş sabaha kadar oynasa Manchester"ı yenemez. Temel eğitimle alakalı bir eksikliğimiz var. Teknik direktörlerle alakası yok bunun eksikliğimize yöneticilerin çare bulması gerekir. - vatan