Mahkemede 'susma hakkını' kullanan tornavidacılar, yetkisiz olmalarına rağmen neden enkaza müdahale ettiklerine ilişkin soruya alaycı cevaplar verdiler: Meraktan söktük

Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte toplam 6 kişiye mezar olan helikopter olayında ilginç gelişmeler yaşanıyor. Malatya Özel Yetkili Savcılığın gerçekleştirdiği soruşturmada önceki gün tutuklanan 7 kişiden helikopterdeki cihazı elindeki tornavida ile sökmeye çalışan asker Aydın Özsıcak'ın ifade vermekten kaçındığı öğrenildi. Özsıcak, şu ana kadarki süreçte susma hakkını kullandığı belirtilirken, kaza kırım ekibinde olduğu belirtilen diğer kişilerin verdiği ifadeler ise çelişkili oldu.

MAHKEME İLE DALGA GEÇTİLER

Ağız birliği yaparak aynı ifadeyi vermeye çalışan zanlılar, kaza kırım ekibinde olmamalarına rağmen helikopterdeki cihazı neden söktükleri konusunda tatminkar cevaplar veremedi.

Elindeki turuncu tornavida ile cihazı sökerken görüntülenen Aydın Özsıcak susma hakkını kullanırken, onun dışındaki zanlıların cihazları sökme konusunda kimden talimat aldıklarının sorulması üzerine verdikleri, "Meraktan söktük, bize kimse talimat vermedi. Özel merakımız nedeniyle söktük" ifadesi heyet tarafından hem alaycı, hem de hedef saptırmak olarak değerlendirildi.

Kaza kırım ekibinde olmadıkları da tespit edilen zanlılar, ifadelerinde ilginç bir iddia ortaya attı.

Zanlılar, Yazıcıoğlu'nun bulunduğu helikopteri aramak için bölgeye giden ve iniş sırasında kırıma uğrayarak kaza geçiren Sikorsky helikopterinin kaza kırım ekibinde olduklarını iddida ettiler.

SKORSKY YALANI DA TUTMADI

Dağa iniş sırasında pervanesinin zemine temas etmesiyle birlikte gövdesinde hasar meydana gelen Sikorsky'nin kaza kırım ekibinin farklı isimlerden oluştuğu, Yazıcıoğlu'nun bindiği helikopterdeki cihazları söken kişiler olmadığı belirlendi. Bunun üzerine sökme eylemini yapan kişilerin olayda resmi görevli olmamalarına rağmen, delilleri karartmaya yönelik çaba içerisinde oldukları görüşü savcıda hakim oldu. Ne Yazıcıoğlu'nun ne de iddia ettikleri gibi düşen Sikorsky'nin kaza kırım ekibinde olmadıkları net bir şekilde tespit edilen asker ve sivil zanlıların, bundan sonra da delilleri karartma ihtimali bulunduğu için tutuklanmalarına karar verildi.

RAPORDA ELT PAS GEÇİLMİŞTİ

Kaza kırım raporunu hazırlayan kaza soruşturma komisyonun üç üyesi de tutuklananlar arasında yeralmıştı. Raporu hazırlayan üç kişilik ekibin, bağlı oldukları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne zarar gelmemesi için helikopterle ilgili yapılması gereken kontrol ve testleri dikkate almayarak pilotaj hatası şeklinde rapor hazırladığı ortaya çıktı. Üç kişilik ekip, raporu hazırlarken pilot Kaya İstektepe'nin yaptığı pilot hatalarının kazaya neden olduğuna hükmetmiş, helikopterde olması gereken ELT cihazınını olmaması ya da cihazın sinyal vermemesine değinmemişti. Ayrıca helikopterden sökülen cihazların durumuyla ilgili olarak da raporda açık ifadeler kullanılmamıştı. Mahkeme, raporu hazırlayan üç kişilik ekibin de delilleri karartmaya çalıştıklarına karar vererek tutuklama talebini uygun buldu.
yenişafak