Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı iş birliği ile ortaklaşa yürütülen “Okul Sütü Akıl Küpü” projesi kapsamında yurt genelinde olduğu gibi Aydın’da da süt dağıtımlarına bugünde devam edildi. Aydın merkez Gazipaşa İlköğretim Okulu’nda gerçekleşen dağıtım törenine Vali Yardımcısı Bayezıt Bestami Alkan, İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ramazan Tozlu, okul idarecileri ve öğretmenler katıldı.

Aydın’da dün itibariyle başlanılan Okul Sütü dağıtımı programı kapsamında anaokulu, uygulama anasınıfı, anasınıfı, okul öncesi ve ilköğretim okulu olmak üzere il genelinde 444 okulda 68 bin 6 öğrencinin her gün içeceği sütler okullarına dağıtıldı. Aydın genelinde sorunsuz başlayan ve aynı şekilde devam eden Okul Sütü projesi kapsamında Didim’de görülen iyi ayrı küçük şikayet haricinde herhangi bir sıkıntı yaşanmadı.

“SÜTTE AVRUPA’NIN GERİSİNDEYİZ”

Aydın’da dün itibariyle 44 okulda başlaya Okul Sütü dağıtımının sorunsuz olarak devam ettiğini açıklayan İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, bütün proje ve programların çocuklar için hazırlandığını belirterek, “Bu çalışma daha sağlıklı beslenmeniz ve daha dengeli beslenmeniz adına yapılan bir projedir. Avrupa ülkelerindeki süt tüketimi incelendiğinde ortalaması 70 milyon ton. Türkiye’ye baktığımızda ise yılda 26 milyon ton süt tüketimi yapıldığı tespit ediliyor. Bunun üzerine Bakanlıklarımız hemen harekete geçti. Çünkü yeni nesil, yetişen sizler, gelecek Türkiye’mizi yönetecek öğrencilerimizin çok sağlıklı ve dengeli beslenmesi akademik başarısını getireceği düşüncesiyle süt dağıtım programı başlatılmış oldu. Buradaki tek amaç sizlerin dengeli ve sağlıklı beslenmesidir” diye konuştu.

Veli ve öğrencilerin talebi doğrultusunda Okul Sütü dağıtımında zorlama yapılmadığına işaret eden Töre, şöyle konuştu: “Bu programın bir diğer özelliği ise süt içmeyen öğrencimize veya velisi müsaade etmeyen çocuğumuza asla süt içirmiyoruz. İstekli bir şekilde bunu gerçekleştiriyoruz. Aydın genelinde dünden itibaren süt dağıtımına devam ediyoruz ve şuana kadar hiçbir problem yaşanmadı. Bu konuda özverili bir çalışma yapan Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Bizde İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak en doğru şekilde programlayarak, çocuklarımıza sütlerini ulaştırıyoruz. Diğer illerde yaşanan olumsuzlukların ilimizde yaşanmamasının da Aydın’ın büyük bir ayrıcalığı olsa gerek diye düşünüyorum. Mayıs ayı sonuna kadar bu programın en sağlıklı, en düzenli şekilde yürütülmesini diliyorum”

“SÜT ASLA İNSANI ZEHİRLEMEZ”

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın okullarda süt dağıtımını uzun yıllardır planladığını açıklayan Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal da, ancak çeşitli nedenlerle projenin hayata geçirilemediğini ifade etti. Büyük bir bütçe gerektiğine Okul Sütü programının başlatılmasının sevindirici olduğunu kaydeden Köksal, sütten zehirlenme vakalarının kamuoyuna yanlış aksettirildiğini savunarak, “Süt hiçbir zaman çocuklara sakıncalı veya zehirleyen bir şey değildir. Televizyonlardan duyduğunuz şeylerle kafanız karışmasın. Süt hiçbir zaman insanları zehirlemez. Zehirleme söz konusu değil sadece bazı insanların midelerinde sütü sindirecek enzimler olmadığı için sindirim sisteminde bir takım gazlar ve midede rahatsızlıklar oluşturur. Ama bu zehirlenme diye tabir ediliyor ama o bir zehirlenme değildir. Şimdi aklınıza yerleşirse hem öyle sanırsınız. Süt ve süt ürünleri hiçbir zaman insanları zehirlemez. Dolayısıyla güvenle süt için ve süt ürünlerini bol bol tüketin. Ben size bunu tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

AYDIN GENELİNDEKİ HASTANELER TARANDI

Aydın’da gerçekleşen ilk gün Okul Sütü dağıtımın ardından akşam saatlerinde tüm resmi ve özel sağlık kuruluşlarının tarandığına değinen İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ramazan Tozlu ise, Aydın genelinde her hangi bir sıkıntıya rastlanılmadığını söyledi. Denzetimlerin program sonuna kadar devam edeceğini açıklayan Tozlu, “Akşam saatlerinde geri dönüşüm almak istedik. Bütün özel ve devlet hastanelerimizi taradık. Sadece iki ayrı vakamız oldu. Oda çok hafif bir şekilde yaşandı. İlimizde sorunsuz olarak kampanyamızı başlattık ve şuanda da devam ediyor. Tabi insanların bazı alerjik yapıların dolayı ve sindirim sistemi yetersizliğinden dolayı bazı sorunlar olabiliyor. Bunun için süt içmek istemeyenlere ısrar etmememiz lazım. Belki bir rahatsızlıları olabilir. Bu çalışma üç bakanlığın ortak yaptığı güzel bir proje. Yani herkesi serbest bırakıyor, isteyen istediği şekilde süt alabilecek. Kampanya ilimizde şuan sorunsuz olarak başladı ve inşallah sorunsuz olarak devam eder” ifadelerini kullandı.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg

video.gifHaberin videosu...