1 ay önce Türkiye'nin en çok vergi ödeyen 100 firması arasına 2 firma sokmanın gururunu yaşayan Torbalı ilçesinde, şimdi de İzmir'in en büyük 100 firması arasına 13 firma girdi. Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun, "Torbalı her alanda rekorlar kırmaya devam ediyor" dedi. 

1 ay önce Türkiye'de en çok vergi ödeyen 100 firma arasına Torbalı'da 2 firma girmişti. Şimdi de Torbalılı 13 şirket, İzmir'in 100 sanayi kuruluşu arasında yer aldı. EBSO'nun açıkladığı İzmir'in en büyük 100 firması arasında TÜPRAŞ İzmir'in en büyüğü olurken, ikinci PETKİM, üçüncü ise Torbalı'da faaliyet gösteren Philsa oldu. Firmaları her açıdan ele alan listede tam 13 Torbalı firması yer aldı.

İzmir'in lokomotifi konumunda olan Torbalı, ilk 100 büyük sanayi kuruluşları listesinde 13 firmayla yer alarak, bunu bir kez daha göstermiş oldu. 700 firmanın faaliyet gösterdiği Torbalı, 2013 yılında İzmir'in ödediği verginin yüzde 55'ini karşılayarak ne kadar önemli bir sanayi ilçesi olduğunu kanıtladı. İlçedeki firmalar, ödedikleri vergiyle de gerek Türkiye, gerekse de İzmir sıralamalarında ilk 100'de yer alma başarısı gösterdi. Torbalı ayrıca 2013 yılında ödediği vergi ile 77 ili geride bırakma başarısını da göstermişti. 

Rakamları kamuoyu ile paylaşan TTO Başkanı Abdulvahap Olgun, "İlçe olarak çalışmanın, üretmenin ve rekorları alt üst etmenin haklı gururunu yaşıyoruz" dedi.

YÜZ MİLYONLARCA LİRALIK ÜRETİM

İzmir'in en büyük 100 sanayi kuruluşu sıralamasında Torbalı'dan 13 firma yer aldı. Philsa, her zaman olduğu gibi listenin en üst sıralarında yer aldı. JTİ, üretimden satış alanında 754 milyon 968 bin lira ile listeye 8. sıradan girdi. Torbalı'da da faaliyet gösteren Agromey, 253 milyon 367 bin lira üretimden satış ile İzmir'de 30, Torbalı'da ise üçüncü oldu. TTL Tütün A.Ş. ilk 100 listesine 35. sıradan girerken, 237 milyon 697 milyonluk üretimden satış oranına sahip. TTL Tütün'ü 237 milyon 911 bin liralık üretimden satış ile Sun Tekstil A.Ş. izledi.

İlçede faaliyet gösteren büyük firmalardan olan Ekoten Tekstil A.Ş., 152 milyon 583 bin liralık üretimden satış ile listeye 49. sıradan girmeyi başardı. TEZOL Tütün A.Ş.'de listeye girmeyi başaran Torbalılı firmalardan oldu. Verde Yağ Besin Maddeleri, 86 milyon 408 bin liralık üretimden satış ile 77. sırada yer aldı. 78 milyon 347 bin liralık üretimden satış oranı yakalayan Alfemo Mobilya da ilk 100 dev arasında yer alma başarısı gösterdi. Pütaş A.Ş., Batı Basma A.Ş., TUKAŞ A.Ş. ve SüperPak Ambalaj A.Ş.'de yakaladıkları üretimden satış oranıyla listeye girmeyi başardı.

"HER ALANDA REKOR KIRIYORUZ"

Vergi rekorlarını alt üst eden bir konuma sahip olduklarını ifade eden TTO Başkanı Abdulvahap Olgun, listede 13 Torbalılı firma olmasını büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "1 ay önce açıklanan Türkiye vergi rekortmenleri arasında ilçemizden 2 büyük firmanın olması bizleri fazlasıyla gururlandırdı. Torbalı sanayisi ile bütünleşmiş bir ilçe. Her geçen gün yapılan yeni yatırımlarla gücüne güç katıyor. Verginin her alanında rekorlar kırıyoruz. 77 vilayeti geride bıraktık. Şimdi de İzmir'deki ilk 100 firma arasında Torbalılı 13 firmanın olması bize ayrı bir gurur verdi. TTO olarak sanayicinin ilçede yatırımlarını arttırması, var olan sorunlarını çözülmesi için sürekli kapıları aşındırıp onlara layık olmak için var gücümüz ile çalışıyoruz. Torbalı elinde bulundurduğu cazibeyi artırarak var olan sanayisine sahip çıkarak, yeni sanayi yatırımları bölgesine çekerek yoluna devam edecektir" diye konuştu.

VERGİDE DE LİSTELERİ ALT ÜST ETTİ

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 2013 Vergilendirme Dönemi Kurumlar Vergisi Türkiye geneli ilk 100 sıralamasını geçtiğimiz haftalarda açıklamıştı. Merkez Bankası A.Ş. ödediği 889 milyon 835 bin 346,20 lira ile 2013 yılının kurumlar vergisi rekortmeni olurken, tütün ürünü imalatçıları İzmir'in kurumlar vergisi şampiyonluğunu bırakmadı. Torbalı'da faaliyet gösteren Philsa Philip Morris Sabancı Sigara ve Tütün Sanayi ve Ticaret A.Ş., 153 milyon 226 bin 325 liralık kurumlar vergisi ile İzmir'in birincisi, Türkiye'nin de 20. rekortmeni oldu. Yine Torbalı'da sigara üretimi yapan JTI Tütün Ürünleri Pazarlama A.Ş., 33 milyon 936 bin 892 lira ile 69. sırada yer aldı. 

Öte yandan İzmir'in vergi rekortmenleri ilk 100 listesine Torbalı'dan tam 6 firma girdi. İlk 100'deki firmaların ödediği verginin üçte birini Torbalılı 6 firma tek başına karşıladı.