Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz"ın önergesiyle Torba Kanun Tasarısı"na eklenen geçici maddeyle, Erbakan ve arkadaşları 12.5 milyon TL"lik "kayıp trilyon davası" borcundan, 18 taksitle 1 milyon TL ödeyerek kurtulacak


Torba Kanun Tasarısı"na Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz"ın verdiği önergeyle eklenen geçici madde ile, kapatılan RP"nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan"a "kayıp trilyon" kıyağı yapıldı.

TBMM Genel Kurulu"nda kabul edilen Erbakan"ın kayıp trilyon davası borcunu hafifleten geçici madde şöyle: “Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce haklarında kapatma kararı verilen siyasi partilerden, kapatma kararının verildiği tarihten önceki döneme ilişkin olarak kesin hesabın verilmemiş olması nedeniyle Anayasa Mahkemesi tarafından denetim yapılmadığı için hesapları hakkında karar verilmemiş olanların Hazine"ye intikal etmesi gereken mal varlığına ilişkin olarak, sorumlular aleyhine açılmış ve bu kanunun yayımlandığı tarih itibariyle kesin hükme bağlanmamış davalardan, davalıların davaya konu alacak aslının yüzde 50"sini ve bu tutara alacağın Hazine"ye intikali gereken tarihten bu kanunun yayımlandığı tarihe kadar geçen süreye TÜFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarı, bu kanunun 18. maddesinin üçüncü fıkrasında öngörülen süre ve şekilde ödemeleri şartıyla, vazgeçilir ve kalan alacak aslı ile fer"i tutarlar tahsil edilmez. Bu şekilde hesaplanan fer"i tutar bu maddeye göre ödenmesi gereken asıl alacak tutarının yarısını geçemez. Bu hükümden yararlanmak isteyen davalıların kanunun yayımını izleyen 2. ayın sonuna kadar başvuruda bulunmaları şarttır. Bu madde hükmünden yararlanılması halinde yargılama masrafı ve vekalet ücretleri karşılıklı olarak talep edilmez. Madde hükmünden yararlanmak üzere başvuruda bulunulduğu halde taksitlerden birinin ödenmemesi halinde madde hükmüne göre ödenmesi gereken alacağın tamamı muaccel olur ve muaccel hale geldiği tarihten itibaren 6183 sayılı Kanunu"nun 51. maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında bir faiz ile birlikte başkaca bir işleme gerek kalmaksızın tahsil edilir.”

18 ay taksit hakkı da var

Buna göre, Erbakan ve arkadaşları kayıp trilyon davasında alacak aslının yani 1 milyon TL"nin yarısı ve enflasyon farkını ödedikleri takdirde diğer borçlardan kurtulacak. Ödenecek enflasyon farkı da, alacak aslının yarısını geçemeyecek. Böylece Erbakan ve diğer RP yöneticileri yaklaşık 1 milyon TL ödeyerek, 12.5 milyon TL tutarındaki borçtan kurtulabilecek. Üstelik ödemeyi 18 aya kadar taksitle yapabilecek.

Gerekçe: İhtilafların çözülmesi

Önergenin gerekçesinde, düzenlemenin amacı şöyle açıklandı: “Kapatılan bir partinin kapatılma tarihinden önceki dönemine ilişkin olarak sorumlular hakkında açılmış olan davalardan kaynaklanan ihtilafların, görüşülmekte olan yasa tasarısının kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını öngören hükümleri çerçevesinde çözüme kavuşturulması amaçlanmaktadır.”

Muhalefet: Kayıp trilyon affı

CHP"li Mustafa Özyürek konuya ilişkin VATAN"a, bunun "adrese teslim" bir düzenleme olduğunu ve Erbakan"ı kayıp trilyon davası borcundan kurtarmaya yönelik olduğunu söyledi. Özyürek, “Buna uyan başka bir parti yok. Bu tamamen kayıp trilyon davasına yöneliktir. Adı konmamış ama tam tarifi yapılmıştır” dedi. Özyürek, Genel Kurul"da da “AK Partili arkadaşlar reddetse de, bu düzenleme RP yöneticilerine açılan kayıp trilyon davasıyla ilgili. Ve öyle bir yapılandırma yapılıyor ki, diğer yapılandırmalardan çok farklı” dedi.

MHP"li Mehmet Şandır da, VATAN"ın sorusu üzerine, “Bu, kayıp trilyon davasıyla ilgili geriye dönük kamu alacaklarından vazgeçme önergesidir” diye konuştu.

Torba yasalaştı

KAMU alacakların yeniden yapılandırılan, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile çok sayıda kanunda değişiklik yapan “Torba” tasarı TBMM Genel Kurulu"nda kabul edilerek yasalaştı. Yasayla yeniden yapılandırılan borçları 36"ya varan taksitlerle ödeme imkanı getiriliyor.

MECLİS"TE "KAYIP TRİLYON" KAPIŞMASI

Önergenin görüşmelerinde iktidar ile muhalefet arasında tartışma çıktı. Muhalefetin “kayıp trilyon davası” ile ilgili düzenleme yapıldığı eleştirilerine yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, “Bu kanun kamu alacaklarıyla ilgili yapılandırma öngörüyor. Kayıp trilyon davası kesinleşti, düzenleme kesinleşmeyen alacaklar için geçerli” açıklamasını yaptı.

Bunun üzerine MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, “Önergenin gerekçesi çok açık kapatılan bir partinin kapatma davasından önceki dönemine ilişkin davalardan kaynaklanan ihtilaflar deniyor. Var mı bunun örneği, var. Burdan açık yüreklilikle "Böyle bir dava var. Bunları diğer kamu alacaklarından ayrı tutmuyoruz" derseniz milletin takdirine bırakırız. Bu hangi parti, kamu alacaklarından ne için ve kimin adına vazgeçiyoruz? açıklayın” dedi.

Anadol: Hangi parti?

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da, “Gerekçede, "kapatılmış bir partinin kapatılma tarihinden öncesi dönemine ilişkin davalardan kaynaklanan ihtilafların çözüme kavuşması amaçlanmaktadır" deniyor. Soruyorum, kapatılan parti hangi partidir? O zamanki döneme ait sorumlular kimlerdir ve kaç liradır?” diye sordu. Önerge sahibi Bakan Yılmaz"ın “Kaç lira bilemeyiz” yanıtına sinirlenen Anadol, “Bilemeyiz olur mu? Altını imzalamışsınız. Cevap istiyorum” diye bağırdı. Tartışmaların ardından önerge AK Partililer"in oylarıyla kabul edildi.

vatan