Spor adamı Şahin Ulu, Kayserispor, Mehmet Topuz ile dönem harici yaptığı sözleşmenin tescilinin transfer talimatına aykırı olduğunu ileri sürüp, "Kulüple futbolcu arasında hukuki bir bağ yok" açıklamasında bulundu.

FENERBAHÇE ile Beşiktaş"ı karşı karşıya getiren Kayserispor"lu futbolcu Mehmet Topuz"un transferiyle ilgili olarak spor adamı Şahin Ulu, şok bir belge ortaya koydu. Daha önce kulüpleri ile ihtilaf yaşayan Sergen Yalçın, Ersen Martin ve Yusuf Şimşek dosyalarını çözüme kavuşturan Ulu, Mehmet Topuz"un Kayserispor kulübü ile hukuki bir bağının olmadığını iddia ederek, "Mehmet Topuz, Futbol Federasyonu talimatlarına göre, 31 Mayıs 2009 tarihi itibarıyla serbest kalmış bir futbolcudur. Bugün isterse gidip Beşiktaş ya da başka bir kulübe serbestçe imza atabilir. Kulübü Kayserispor da Topuz için herhangi bir bonservis bedeli talep edemez" diye konuştu.

Ulu"nun belgeleriyle ortaya koyduğu Mehmet Topuz olayında yaşanan gelişmeler şöyle:

Tescil ettirmedi

"Kayserispor, Mehmet Topuz ile 11 Haziran 2007 tarihinde, Kayseri 2.Noterliğince onanan 2008-2009 yılını kapsayan sözleşmeyi imzalar. Bu sözleşmenin, Futbol Federasyonu"ndaki tescil tarihi 7 Ağustos 2008"dir. Kayserispor, Mehmet Topuz ile yine aynı noter kanalıyla 2008 yılının 20 Mayıs"ında dönem harici sözleşme yeniler. Bu sözleşme 2009-2010 yıllarını kapsamaktadır. Bu, Kayserispor"un iddia ettiği gibi Topuz"un sözleşmesininin bir yıl daha uzatıldığı mukaveledir."

Ulu, tartışmanın bu noktada başladığını, Kayserispor"un 20 Mayıs 2008 tarihinde imzaladığı 2009-2010 yılına ait yeni sözleşmeyi federasyondan tescil ettirmediğini ileri sürerek, "Kayserispor, bu sözleşme tarihinden 3 ay sonra, 07 Ağustos 2008 tarihinde, 2008-2009 yılını kapsayan ilk sözleşmeyi federasyona tescil ettirmiştir. Bu tescil tarihi, 20 Mayıs 2008 tarihli sözleşmeden sonra olduğu için, 2009-2010 yılı için imzalanan sözleşmenin hiç bir hukuki hükmü kalmamıştır" diye konuştu.

İşleme koymadı

Ulu, eldeki mevcut 2009-2010 yılına ait sözleşmenin, TFF internet sitesine girildiğinde, 12 Kasım 2008 tarihinde tescil edildiğinin görüleceğini dile getirip şunları söyledi: "Bu tescil, Profesyonel Futbol Talimatı"nın 12. maddesine ve 17.maddesinin ikinci bendine aykırı. Hukuken ve talimatlara göre böyle bir tescilin yapılabilmesi, mümkün değil. Çünkü, bir kulüp kendi oyuncusu ile dönem harici sözleşme yenilerse, önündeki ilk transfer sezonunun bitimine kadar tescilini yapmak zorundadır. Sözleşme, 20 Mayıs 2008"te imzalanmış ama tescili 12 Kasım 2008"de yapılmış. Türkiye"de birinci transfer dönemi 1 Haziran-1 Eylül tarihleri arasındadır. 12 Kasım"da yapılmış tescilin, dolayısıyla sözkonusu sözleşmenin, hiç bir hükmü yoktur. Yani Kayserispor ile Mehmet Topuz arasındaki yasal sözleşme, 31.05.2009 tarihinde yasal olarak ve yönetmelik hükümlerince sona ermiştir. Kayserispor, 2009-2010 yılına ait eldeki mevcut sözleşmeyi, talimatlar gereği zamanında işleme koymadığından, bu sözleşmenin geçerliliği yoktur. Bugün konuşulan konuların hepsi havanda su dövmekten öteye gitmez. Bunun da aksini iddia edenler, TFF"de bulunan iki adet sözleşmeyi aldığı zaman gerçekleri görecektir. Ayrıca bu sözleşmeler incelendiğinde son 30 yılın en büyük skandalları da ortaya çıkacaktır."

Ulu, 9 Haziran günü Fenerbahçe"nin hukukçu yöneticisi, Şekip Mosturoğlu ile telefon görüşmesi yaptığını aynen konuyu kendisine izah ettiğini belirterek, "Konuyu inceleyip, bana döneceğini söyledi. Ancak bir ses çıkmadı" dedi.

Talimat ne diyor?

Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı:

Madde 12. Transfer ve Tescil Dönemi:

1. Futbolcular ancak TFF tarafından belirlenen transfer ve tescil dönemleri içinde tescil edilebilirler. 2. Sezon içerisinde yalnızca iki adet transfer ve tescil dönemi mevcuttur. Transfer ve tescil işlemlerinin yapılacağı tarihler, her sezon için birinci transfer döneminden önce TFF tarafından tespit ve ilan edilir.

Madde 17 Sözleşmenin İbrazı:

Futbolcu ile mevcut kulübü transfer ve tescil dönemi ile bağlı kalmaksızın sözleşme imzalayabilir. Bu sözleşmenin imza tarihini takip eden ilk transfer ve tescil döneminin sonuna kadar TFF"ye sunulması ve kulüp tarafından tescil ettirilmesi zorunludur.