Toptan, Kuveyt'teki temasları sırasında, terör örgütü mensupları için ''eve dönüş yasası'' çıkarılması konusundaki tartışmaların hatırlatılması üzerine Türkiye'nin, bu konuyla ilgili 8-9 yasa çıkardığını, bunlarda aynı şeylerin öngörüldüğünü söyledi.

Bu yasalarda, belli suçlara karışmamış, örgüt liderliği yapmamış, eylemlere girişmemiş ve örgüt hakkında önemli bilgiler veren kişilere ceza indirimi ve cezadan muafiyet getirildiğini anımsatan Toptan, ''Türk Ceza Kanunu yapımında, bu, kalıcı kurum haline getirildi. 221. maddede terör örgütü üyesi olup da hiçbir eyleme karışmayanlar için ceza yaptırımı uygulanmaması öngörülüyor. Sayın Başbakanımızın ifade ettiği budur. Yoksa yeni bir eve dönüş yasasına, bizim mevzuatımıza göre gerek yoktur'' diye konuştu.

TBMM Başkanı Toptan, milletvekili dokunulmazlığıyla ilgili bir soru üzerine, ''Anayasadaki dokunulmazlık şeklini çok içime sindirebilmiş değilim'' dedi. Toptan, Anayasada çok sert bir dokunulmazlığın yer aldığını söyledi.

Başka ülkelerde de dokunulmazlık olduğunu ifade eden Toptan, ''Ama genelde uygulanan, anayasa yapımcılarının 'yumuşak dokunulmazlık' dediği, her suç için dokunulmazlık getirmeyen bir model... Yeni yapacağımız anayasada buna dair düzenlemeler olacak. Ama MHP'nin teklifini elbette saygıyla karşılıyorum. Bizim elimize bir anayasa değişikliği önerisi gelirse, Meclis ne lazım gelirse onu yapar'' diye konuştu.

Anayasanın 4. maddesinde, ilk 3 maddenin değiştirilemeyeceği ve bunun teklif bile edilemeyeceğinin çok açık şekilde ifade edildiğine dikkati çeken Toptan, bu nedenle Anayasanın ilk 3 maddesinin değiştirilmesinin mümkün olmadığını söyledi.