CHP Lideri Baykal da, "Toptan uzlaşmayla seçilmişti. Değiştirilmesi için bir neden görmüyoruz" dedi. Baykal, Başbakan"ın vesayet anlayışına ayak uyduracak birini Meclis Başkanlığı"na getirme çabasının, demokrasi açısından üzüntü verici olduğunu vurguladı.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan"ın, TBMM Başkanı Köksal Toptan"ı yeniden başkanlığa aday göstermeme eğiliminde olduğunun kulislere yansıması sonrasında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Toptan aday gösterilirse destekleriz" dedi. Toptan"a desteğin temelleri, geçen hafta CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş ile MHP Genel Başkanı Cihan Paçacı arasındaki görüşmede atıldı. CHP ve MHP"nin bu iki önemli ismi, dün yeniden bir araya gelerek, desteği resmileştirme kararı verdi. Dün basının karşısına çıkan Baykal da şunları söyledi:

Başbakan"ın vesayeti

Başbakan"ın, bazılarını cezalandırmak, bazılarını da ödüllendirmek için Meclis Başkanlığı makamını kullanması kabul edilemez. AKP"nin daha militan, partizan bir üyesinin Meclis Başkanlığı"na getirilmek istenmesi; Başbakan"ın, sözünden çıkmayacak, vesayet anlayışına ayak uyduracak birini Meclis Başkanlığı"na getirme çabası, demokrasi açısından üzüntü verici olur.

İç meselesi değil

Şu ana kadar Meclis Başkanlığı seçimine yönelik iktidar yaklaşımı, konunun bir parti içi mesele olduğu şeklindedir. Oysa, seçilecek olan AKP"nin grup başkanvekili değil, TBMM"nin Başkanı"dır. Hal böyle iken, AKP süreci kendi iç meselesi gibi anlıyor. Bunu Anayasa"ya, demokratik geleneklere, partiler arası nezaket anlayışına uygun görmüyorum.

Değiştirilmesi gereksiz

Toptan uzlaşmayla seçilmişti. İçinde bulunduğumuz koşullarda da Meclis Başkanlığı görevini sorumlulukla yerine getirmiştir. Bu dönemde de sorumluluk üstlenmesinde yadırganacak bir şey yoktur. Değiştirilmesi için bir neden görmüyoruz. CHP olarak, bugün görev yapmakta olan Köksal Toptan"ın önümüzdeki dönemde de Meclis Başkanı olarak seçilmesi anlayışındayız.

CHP"li aday çıkar

Eğer AKP, süreci parti içi mesele olarak anlamaya devam eder, seçimde dayatmacı bir yaklaşımı uygulamaya sokarsa, diğer partilerle de istişare ederek CHP"li bir arkadaşımızı aday gösteririz. Uzlaşma anlayışı TBMM"den esirgenirse, Başbakan vesayet anlayışını, Meclis Başkanlığı seçimine de taşımış olur.

AKP: Uzlaşmayı isteriz

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise şöyle konuştu: Başkanın tüm partilerin desteği ile seçilmesi önemlidir. Ancak biliyorsunuz, bu konuda partiler grup kararı alamıyor. Biz de şu anda parti içi değerlendirmelerimizi yapıyoruz. Daha önce aday olan arkadaşlar liderleri ziyaret etti. Yine aynı yöntem uygulanabilir. Meclis Başkanı"nın uzlaşmayla seçilmesini biz de arzu ediyoruz."