Özellikle Ağaçlı Bölgesi"ndeki arı ölümlerinin yüzde 98 civarında olduğu belirtildi. Arıcıları perişan eden olayla ilgili çok yönlü araştırma başlatılırken, olayda sabotaj ihtimali üzerinde de durulduğu bildirildi.
Edinilen bilgiye göre bu gün sabah havanına aydınlanması ile birlikte bal toplamak için kovandan çıkan arıların bir çoğu geri dönmedi. Geri dönen arılar ise aşırı baygın vaziyette dönerek kovanın başında öldü. Arıların hareketlerinde ciddi tedirginlik sezen arıcılar hemen kovanları kontrol ederek durumu Aydın Arıcılar Birliği"ne ileterek yardım istedi.
Aydın Arıcılar Birliği"nin ihbar ve girişimleri onucu şu Anda Aydın Tarım İl Müdürlüğü, ADÜ Çine MYO Arıcılık Bölümü, İzmir Veteriner Araştırma Enstitüsü yetkilileri ile Söke ve Kuşadası Tarım İlçe Müdürlükleri bölgede çalışma başlattı.
“ARILARIN YÜZDE 98"İ TELEF OLDU”
Son yılların e büyük arı ölümlerinden birinin yaşandığını ve olayın sabotaj olma ihtimali üzerinde de durulduğunu belirten Adın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, “Sabah saatlerinde başlayan arı ölümleri halen devam ediyor. Üreticimiz ciddi manada tedirgin. Şu anda arıcılar, Üniversite ve Devletin ilgili kuruluşları bölgede incelemelerini yapıyor. Bize göre ölümlerin birkaç nedeni var. Biri zirai ilaçlama, diğeri su kaynaklarının ilaçlanması, aklımıza bile getirmek istemediğimiz ancak şüphelendiğimiz bir başka husus da sabotaj. Şu anda arıların uçuş güzergahlarının tespiti için çalışmalar yapılıyor. Ciddi bir koloni kaybı ile karşı karşıyayız. Sabah saatlerinde başlayan arı ölümleri şu an itibariyle halen devam ediyor” dedi.