Kuşadası Adakule Otel"de gerçekleştirilen “ Kenelerle Mücadele “ konulu seminere Ege Bölgesi"ndeki Tarım İl Müdürlüklerine bağlı Hayvan Sağlığı Şube Müdürleri ve Veteriner Hekimlerden oluşan yaklaşık 200 kişi ile birlikte Aydın Valisi Mustafa Malay, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, Aydın Sağlık İl Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol (TBKK) Genel Müdürlüğü Zoonoz Hastalıklardan Koruma Hizmetleri Şube Müdürü Ahmet Uyar, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık İl Müdürlüğü Bulaşıcı ve Salgın Hastalıklar Daire Başkanlığı Veteriner Hekimi Ahmet Safran ve Kuşadası İlçe Tarım Müdürü Hasan Göçmen katıldı.
Kenelerle Mücadele bilgilendirme toplantısında konuşan Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol (TBKK) Genel Müdürlüğü Zoonoz Hastalıklardan Koruma Hizmetleri Şube Müdürü Ahmet Uyar geçen yıl 10 milyon 200 bin küçük ve büyük baş hayvanın ilaçlandığını söyledi. Uyar, mart ve ekim ayları arasında kenelerin aktif olduğunu belirterek, “2009 yılında da ilaçlama ve eğitim çalışmalarımız sürecek” dedi. Uyar, konuşmasında bakanlıkların tek başına yapacakları çalışmalarla hastalığın önlenmesinin güç olacağına dikkat çekerek, “Son yıllarda artan bir slogan ile "Tek Tıp, Tek Sağlık' konsepti gereği Sağlık Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı ortak mücadele politikaları oluşturmaktadır” dedi.
Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zati Vatansever ise kenelerden bulaşan hastalığın geçen yılki şiddette geçmemesi için çaba gösterdiklerini belirterek, “Kenelerle birlikte yaşamak zorundayız. Kene vakalarını durağan hale getirmek için kırsal kesime yönelik çalışmaların yoğunlaştırılması gerekiyor. Tarlada çalışanların iyice giyinmesi, gerekli tüm önlemleri alması tarla dönüşünde de tamamen soyunup Kene kontrolü yapmasını öneririm. Alınacak kişisel önlemlerle hastalıktan korunabiliriz” diye konuştu.
Aydın Valisi Mustafa Malay da keneden kaynaklanan hastalıkların hayvancılık yapılan yerlerin temiz tutulmasıyla önemli oranda önlenebileceğini söyledi. Malay, “Kenenin ısırdığı vatandaşların çok acil olarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekir” dedi.