BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, ''Hükümet'in Çin politikasını yanlış bulduğunu, bir insanlık dramı yaşanırken küçük hesaplarla Çin'in zalimliğinin görmezden gelinmesini kınadığını'' ifade etti.

Topçu, yazılı açıklamasında, Çin Başbakanı Ven Ciabao'nun Türkiye ziyaretini eleştirdi. Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki Türklerin, ''Çin devletinin uyguladığı akıl almaz baskı politikasına maruz kaldığını'' savunan Topçu, şunları kaydetti:

''Çin Başbakanı'nın Türkiye ziyareti sırasında hükümetin Doğu Türkistan siyaseti hakkında neler söylediğini, stratejik ortaklık düzeyinde anlaşmalar yapılırken soydaşımız ve dindaşımız olan Uygur Türkleri için ne tür iyileştirme talepleri iletildiğini merak ediyoruz. Bütün dünya Çin'in insan hakları ihlallerine dikkati çekerken Türkiye'nin stratejik ortaklık anlaşmalarının peşine düşmesi ve Uygur Türkleri için PKK kartını ileri sürerek pişkinlik yapmasına hükümetin sessiz kalmasını anlamakta güçlük çekiyor, doğru bulmuyoruz. Çin'in PKK'yı terör örgütü olarak tanımaması da ikili ilişkiler açısından ayrı bir sorundur. Hükümetin Çin politikasını yanlış buluyor ve ortada insanlık dramı yaşanırken, küçük hesaplarla Çin'in zalimliğini görmezden gelmeyi kınıyoruz.''

A.A.