Pakistan Pencap Eyaleti Ulaşım, Vergi ve Eğitim Bakanı Mujtaba Suja-ur-Rahman, Topbaş'ı ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Topbaş, Pakistan ile işbirliklerinin geçmişe dayandığını, iki ülkenin birbirine çok yakın olduğunu kaydetti.

Topbaş, bugün İstanbul'un düşman işgalinden kurtuluşunun 88. yıl dönümü olduğunu, o zor dönemlerde Pakistan halkının bütün gücüyle Türkiye'ye istiklal mücadelesinde destek verdiğini belirtti.

Yerel yönetimlerde elde ettikleri birtakım deneyimler olduğunu, bunu dost ve kardeş ülke yönetimleriyle paylaşmayı borç bildiklerini vurgulayan Topbaş, şunları söyledi:

''Günümüz dünyasında şehirlerin yarıştığından bahsediyoruz. Artık ülkelerden ziyade şehirler yarışıyor. Çünkü şehirlerin nüfusu giderek artmakta. Ayrıca teknolojik gelişmeler ve şehirlilik yaşamı, insanların beklentilerini çok farklı yerlere getirmekte. Şehirde yaşayan insanların beklentilerini karşılamak için bizim karşılıklı deneyim, tecrübe paylaşımı yapmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Bu anlamda Başbakanımızın belediye başkanlığıyla birlikte başlayan o süreçteki yerel yönetim anlayışıyla Türkiye'de adeta yeni bir sayfa açıldı. Biz de bu yolda devam ediyoruz. Kentimizin ne kadar geliştiğini bütün dünya yakinen takip ediyor.''

Bugün burada katı atık yönetimi başta olmak üzere ulaşım sistemleriyle ilgili işbirliklerini kayıt altına alacaklarını ifade eden Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İstanbul, Avrupa'nın 23 ülkesinden büyük. Bu yılki sadece yatırım bütçemiz 4,5 milyar dolar. Devamlı beklentileri olan büyük bir kent. Günde 14 bin ton çöp toplanmakta. Dünya şehirlerinin nüfusu arttıkça tabii ki ulaşım ve erişim problemleri yaşanmakta. Amacımız, şehirlerde toplu taşımayı geliştirmek ve bu fırsatı vermek. Bütçemizin yüzde 55'ini ulaşıma ayırdık. En başarılı yatırımlarımızdan bir tanesi, yeni bir model olarak düşündüğümüz metrobüs sistemleri. Ulaşımla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Lahor ve Pencap ile bu konularla ilgili teknik düzeyde işbirliği için adımlar atıyoruz. İnanıyorum ki, bu çalışmalarımızla, karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımıyla halklarımızın, insanlarımızın mutluluğunu sağlayacağız.''

Pakistan Pencap Eyaleti Ulaşım, Vergi ve Eğitim Bakanı Mujtaba Suja-ur-Rahman da bunun İstanbul'a ilk ziyareti olduğunu belirterek, ''Ama sanki kendimi kendi şehrimde gibi hissediyorum'' dedi.

İki ülke arasındaki çalışmaların, halklar arasındaki kardeşliğin bir yansıması olduğunu dile getiren Suja-ur-Rahman, şunları aktardı:

''Bu güzel ilişkilerimiz sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından da çok iyi ifade edilmişti. Sayın Başbakan demişti ki; 'İki ülke, bir halk. Pakistan ve Türkiye, dünyanın en yakın toplumlarından iki tanesi'. Gerçekten hem iyi günlerde hem de kötü günlerde birlikte olduk. Pakistan'daki deprem ve sel felaketlerinde verdiği destekten dolayı Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Kurbanlarınızı selden etkilenen kardeşlerimize bağışladınız. Türkiye'nin liderliği ve sayın Abdullah Gül'ün, aynı zamanda Başbakanın Erdoğan'ın liderliği Pakistan için önemli bir rol modeldir. Tarihi bağlarımız gerçekten de ekonomik, sosyal, kültürel ve eğitimsel bağlarla da destekleniyor. Bugün her iki ülke aynı ideolojiyi paylaşıyor, vizyonları da aynı. İstanbul belediyesiyle imzalayacağımız protokoller çok önemli.''

Konuşmaların ardından Topbaş ve Suja-ur-Rahman tarafından Pencap-İstanbul Mutabakat Zaptı ve Lahor-İstanbul İşbirliği Protokolü imzalandı.