Andaç Hongur - Karşılaştırmalı alışveriş platformu Akakce.com Genel Müdürü Koray Karataş, bu yıl yılbaşı hediye eğilimlerine bakıldığında oyun konsollarında artış gözlendiğini söyledi.

Koray Karataş, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, perakende sektörüne paralel bir seyir izleyen e-ticaretin hacminin ve perakende içindeki payının artığını kaydederek, e-ticarette, fiziksel kanala göre bayram, yılbaşı, özel günlere 3 gün kala kargo nedeniyle ''çarkların durduğunu'' söyledi.

Alışveriş eğilimleri açısından bu yıl hız kazanan özel alışveriş sitelerinin etkisiyle kadınların, e-ticarete biraz daha fazla yöneldiğini dile getiren Karataş, şu bilgileri verdi:

''Türkiye'de alışverişin başladığı yer teknoloji. Hala biraz daha böyle. Akakce.com'da en popüler ürün cep telefonu. Geçen yıl da böyleydi, bu yıl da böyle. Ama dijital fotoğraf makinesi giderek geride kalıyor. Cep telefonunun ardından laptop, netbook, LCD televizyon geliyor. Akıllı telefonlar giderek öne çıkıyor. Kadınların da teknolojik ürünlere ilgi göstermeye başladığını görüyoruz. Cep telefonu, bilgisayar gibi kategorilerin dışında küçük ev aletleri, anne-bebek ürünlerinde yükselme eğilimi var.''

Karataş, e-ticarette alışverişin özel güne 3 gün kala zirve yaptığına işaret ederek, ''Son anda kadınlar daha fazla alışveriş yapıyor. Bizden yardım isteyenler oluyor. Hatta, güzel gerekçeler de yazıyorlar. Elimizden gelen bir şey oluyorsa yapıyoruz'' dedi.

Kadınların filtre uygulamayı tercih etmezken, ''arkadaşına danış'' uygulamasını çok fazla kullandıklarını belirten Karataş, kadınların teknoloji ürünlerine ve elektroniğe faydacı yaklaşırken, erkeklerin bu ürünlerden fayda, prestij, eğlence beklediğini, giyim ve modaya doğru da eğilimlerin tersine döndüğünü söyledi.

-''TESTİ GEÇEN YERLER ÇOĞALDIĞI İÇİN HACİM ARTIYOR''-

Koray Karataş, bu yıl yılbaşı hediye alışverişi eğilimlerine ilişkin olarak şunları söyledi:

''Eskiden yılbaşlarında kutu oyunları hediye edilirdi. Artık, play stationlar, wii gibi oyun konsollarının satılıyor. Bu yıl tam olarak oyun konsollarının yılı oldu diyemesek de, bunun işaretini görüyoruz. Yılbaşlarında artık tombala oynamayacağız, play station'un bize uygun gördüğü oyun eğilimi neyse onu oynayacağız ailece. Oyun konsolları, Aralık ayının farkı. Saat ve aksesuarlar da hediye olarak görüldüğü için öne çıkıyor.''

Yüksek teknoloji ürünlerinin Anadolu illerinden yoğun ilgi gördüğüne değinen Karataş, bunun nedenini, ''küçük yerlere doğru seçenekler azaldığı için internetin önemli bir kaynak haline gelmesi'' olarak açıkladı.

Karataş, akakce.com'daki alışveriş hacmine bakıldığında, Aralık 2009'a göre, bu yıl Aralık ayında yüzde 30 civarında artış görüldüğünü, sepet büyüklüğünün de aynı oranlarda artığını belirterek, ''Alışveriş yapan herkes, başlangıçta deneme siparişi yapma eğilimindedir. Şimdi testi geçen yerler çoğaldığı için hacim de artıyor'' dedi.

Önceleri e-ticarette kredi kartı güvenliği konusu önem taşırken, artan güvenlik önlemleriyle bu kaygının azaldığını gözlediklerini ifade eden Karataş, tüketicinin, şirketlerin verdiği söz ve yükümlülükleri zamanda yerine getirip getirmeyeceğinden endişelendiğini anlattı.

Koray Karataş, internette alışverişin aracısının bilgi olduğuna dikkati çekerek, ''Alışverişi mutlaka bilgi alarak yapmamız lazım. Tüketici olarak, bilmediğimiz yerden alışveriş yapıyorsak da bilgi almalı'' dedi.

A.A