Öğünlere 1 parça ekmeği çiğneyerek başlamanın daha kontrollü bir öğün geçirmenizi ve tokluk hissetmenizi sağlayacağını anlatan Doygun’la Hayata Dair Projesi Uzmanı Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, karbonhidrat kaynağı bir besin olan ekmeğin çok daha kısa sürede beyne tokluk sinyalleri ilettiğini, tam tahıllı ekmek içeren diyetin lif oranı yüksek olduğu için acıkmayı geciktirerek uzun süre tokluk sağladığını ifade etti.

Ekmeğin sağlığa pek çok faydasının bulunduğuna değinen Diyetisyen Kanar, “Stresi önleyip depresyona karşı yatkınlığı azaltan ekmek, maya ve lif içeriği sayesinde sindirim sisteminizin düzenli çalışmasına katkıda bulunuyor. Ayrıca mide sağlığımız için koruyucu bir besin. Kan dolaşım bozukluğu ve yüksek tansiyon hastalıklarına karşı etkili olan ekmeğin kolon kanseri ve hemoroid hastalıklarına karşı koruyucu etkisi de var” diye konuştu.

EKMEK KOLESTEROL VE TİROİD RAHATSIZLIĞI OLANLAR İÇİN DE İDEAL
Ekmeğin bitkisel kaynaklı olduğu için kolesterol içermediğini ve kandaki kolesterol düzeyinin kontrolüne yardımcı olduğunu söyleyen Kanar, tam tahıllı ekmeklerin B12 hariç tüm B grubu vitaminlerin temel kaynağı olduğu için tiroid rahatsızlığı olanlar için de en ideal besin olduğunu belirtti.Kanar, antioksidan içeriği yüksek olan ekmeğin ayrıca kandaki ürik asit miktarını kontrol altına almaya yardımcı oluğunu da sözlerine ekledi.
ABD Tarım Bakanlığı ve TC Sağlık Bakanlığı’na göre günlük enerji ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 55-60’ını karbonhidratlardan, yüzde 25-30’unu yağlardan, yüzde 10-12’unu ise proteinlerden almamız gerektiğini anlatan Diyetisyen Kanar, “Türkiye genelinde gıda tüketimine baktığımızda tahıl tüketimi birinci sırada yer alıyor ve günlük enerjinin ortalama yüzde 50’si ekmek ile tahıl ürünlerinden sağlanıyor. Ekmek, vücudumuzun ekonomik yoldan enerji gereksinimini karşılıyor. Beslenmemizde bu kadar önemli bir yer tutan bir besin maddesini hayatımızdan çıkarmak kesinlikle doğru bir yaklaşım değil. Ayrıca ekmek sadece toplumumuzda değil antik dönemlerde de her öğünde tüketilerek tokluk sağlamış ve mutluluğu arttırmış bir besin maddesi” diye konuştu.

Kanar, ekmeğin tüm bu faydalarından yararlanmak için tam buğday, çavdar, çok tahıllı ya da yulaflı ekmeklerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi.