Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu tarafından üretilen Togg’un Bursa Gemlik tesislerinde üretim aralıksız devam ediyor. Tesiste gazetecileri ağırlayarak fabrikanın üretim hatlarını gezdiren Togg Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş, “Temmuz sonu itibarıyla üretim adedi günlük 80’in üzerine çıkacak. Yıl sonunda da 28 bin adet üretim sayısına ulaşılacak. Şu ana kadar 170 araç teslim ettik. Ultra hızlı şarjlar da geliyor” dedi.

Türkiye’nin akıllı cihazı Togg’un tüm üretim aşaması önceki gün basına açıldı. Bursa Gemlik tesislerinde gazetecileri ağırlayarak tüm gövde, montaj, boya ve diğer teknik aksamlarının yapım aşamasını gezdiren Togg Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş, “Gövde birimimiz 50 bin metrekare alan üzerine kurulmuş olan, içerisinde 209 robotun kullanıldığı bir bölüm. Burada aracın özellikle şasi ve metal aksamlarını birleştiriyoruz, kaynaklarını yapıyoruz ve sonra bunların birbirleriyle ayarlarını tamamlıyoruz. Bu ayarlar tamamlandıktan sonra otomatik olarak boyahaneye yönlendiriliyor” dedi.

HEDEF 3 DAKİKADA 1 ARAÇ ÜRETMEK

Günlük 80 adet araç çıkarabilecek teknik olgunluğa eriştiklerini söyleyen Gürcan Karakaş, şöyle devam etti: “Şu an 40 araç çıkıyorsa 2 hafta sonra bu 80’e ulaşır. Tesiste her 3 dakikada bir araç çıkacak şekilde plan yaptık. Gösterilen ilgiye kayıtsız kalmamak adına 2023 yılı için planlanan toplam üretimi 20 bin adetten 28 bine çıkardık. 2026 yılında yeni akıllı cihazların aileye katılmasıyla birlikte kapasite yıllık 100 bin adede ulaşacak.”

YILSONUNA KADAR TESLİMATLAR TAMAM

Şu ana kadar 170’e yakın aracı sahiplerine teslim ettiklerini de anlatan Karakaş, şu bilgileri verdi: “Beklentinin üzerinde ilgiyle karşılaştık, 175 bin 500 başvuru oldu. Teslimat programımızı yılsonuna kadar tamamlayacağız. Siparişler, gelecek yılın nisan-mayıs ayında yeniden başlayacak. 27 servis noktası ve 8 de mobil servis aracıyla hizmet veriyoruz. Servis sayısı yılsonunda 30’un üzerine çıkacak. İçten yanmalı otomobillerle kıyaslanacak bir servis ihtiyacı yok. Yani elektrikli araçlarda ve özellikle bağlantılı araçlarda uzaktan bağlantı imkanıyla, yazılımların güncellenmesiyle hataları tespit edip o süreçleri de hızlandırabiliyorsunuz.”

28 DAKİKADA YÜZDE 80 ŞARJ

Togg’un yüzde 100 sahibi olduğu Trugo markasıyla Türkiye’de kullanıcılara kesintisiz ve sorunsuz bir şarj deneyimi yaşatmak hedefiyle de çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Karakaş, şöyle konuştu: “Togg’un şu an itibarıyla 34 ilde kurulu 109 şarj cihazı var. Haziran ayı itibarıyla 81 ilde olmayı hedefliyoruz. Şarj etme kapasiteleri 180 kW ve 300 kW olan cihazlarla hizmet sunuyoruz. Şarj cihazlarını trafik yoğunluğu yüksek güzergahlarda 25 kilometrekarede, az yoğunlukta bölgelerde 50 kilometrekarede bir kuruyoruz. Yüksek hızlı şarj cihazlarıyla bir bataryanın doluluk oranı 28 dakikadan daha kısa sürede yüzde 80 doluluk oranına ulaşabiliyor.”

FİYATLARDA ARTIŞ YOK

Gürcan Karakaş, T10X fiyatlarıyla ilgili bir değişiklik olup olmayacağı yönündeki bir soruya ise şöyle yanıt verdi: “Fiyatlarda bir değişiklik yok. Şu an için bir ihtiyaç görmedik. Bu şu anlama gelmiyor; fiyatımız yılsonuna kadar sabit diye bir şey yok. Fiyatı pazar belirliyor. Çok ilgi var diye fiyat arttırmak gibi bir şey yok bu dünyada. Sizi pazar anında cezalandırılır.”

SEDAN VE C-X COUPE 2025’TE GELİYOR

Sedan model akıllı cihazın 2024 yılının son çeyreğinde, C-X Coupé’un ise 2025’in ilk yarısında yollara çıkmaya hazır olacağını da söyleyen Karakaş, “2024 yılı sonunda ihracata başlayacağız. İlk olarak İskandinav ülkelerinde pazara girecek Togg, ardından Almanya ve Fransa’da olacak. Ayrıca, NFT üzerinde satışa çıkarılacak olan Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel 2 bin 23 adet özel seri akıllı cihaz da 29 Ekim’de sahiplerine teslim edilmeye başlanacak” diye konuştu.

İTALYA DEDİKODUSUNU ESPRİ SANMIŞTIK

EMEK VERENLERE SAYGISIZLIK

Karakaş, Togg ile ilgili tartışılan konulara da açıklık getirdi. Togg’un ‘İtalya’da üretiliyor’ söylemini önce fantezi olarak değerlendiklerini ve ne anlama geldiğini anlamadıklarını dile getiren Karakaş, “Başlangıçta bu fantezinin espri olduğunu düşündük. Yayılmaya ve büyümeye başlayınca ne yapılmak istendiğini anlayamadık. Bu projeye emek veren aylardır, yıllardır gece gündüz çaba gösteren iş ortaklarımızla beraber 8-10 bin kişiye karşı bir saygısızlık olarak görüyorum” açıklamasında bulundu.

YÜZDE 100 YERLİ PROJE

Togg’un fikri ve sınai mülkiyet haklarının yüzde 100 Türkiye’ye ait olduğunu ve bu bakış açısıyla da doğal olarak yüzde 100 yerli bir proje olduğuna işaret eden Gürcan Karakaş, “Günümüzde yerliliği kullandığınız parça sayıları değil, mülkiyet hakları belirliyor. Togg, ilk akıllı cihazı C-SUV için tedarikçilerinin yüzde 75’ini Türkiye’den sağladı. Bu oran değer olarak bakıldığında yüzde 51’e karşılık geliyor. Togg’un hedefi gelecek üç yıl içinde yüzde 68’lik bir yerlilik oranına ulaşmak” diye konuştu. DHA