BURSA"DA üretim yaptığı Fiat, Peugeot ve Citroen markalarına Opel ve Vauxhall"ı ekleyen Tofaş, yeni hafif ticari araç projesiyle atağa kalkacak. Şirket, 2 markaya üreteceği yeni araçla 3"üncü vardiyaya geçip, 400 binlik kapasitesini dolduracak. 1.200 kişiyi işe almaya hazırlanan Tofaş, 250 binlik yeni ticari araç projesiyle gelirlerini de artıracak.

Türk otomotiv sektörü, 2010 yılını kapatırken yeni bir yatırım kapmayı başardı. Avrupa"nın sayılı ticari araç üretim üslerinden biri olan Tofaş, Fiat, Peugeot ve Citroen"den sonra Opel ile Vauxhall markalarına üretim yapmak için el sıkıştı. Şirket, Bursa fabrikasında 2 marka için Doblo platformunda yeni araç geliştirecek. Opel"in mevcut Combo modelinin yerini alacak ürün, 2012"den itibaren bantlardan inecek. Tofaş, Opel ve Vauxhall için 250 bin Combo üretecek.

Otomotiv sektörünün kazandığı bu son yatırım, Tofaş"a ilaç gibi gelecek. Şirket, yeni hafif ticari araç projesiyle hem fabrikanın kapasitesini tam olarak dolduracak hem üçüncü vardiyaya geçecek hem de binlerce kişiye istihdam sağlayacak. Tofaş ayrıca yeni hafif ticari araçla gelirlerini hatırı sayılır şekilde artıracak. Tofaş, 8 yılda 9 milyar dolar gelir hedeflediği Doblo projesine Opel"in de eklenmesiyle bu rakamı 12 milyar dolar seviyesine yükseltecek.

Türk mühendisleri tasarlıyor

Tofaş CEO"su Ali Pandır, yeni Fiat Doblo platformunda Opel ve Vauxhall markaları için üretilecek olan yeni aracın, Ocak 2012"den itibaren ABD kıtası hariç tüm pazarlarda satışa sunulacağını açıkladı. Anlaşma kapsamında Doblo platformu kullanılarak yeni bir model tasarlanacağını belirten Pandır, bunun için Opel ve Fiat"ın çalışmaya başladığını, Tofaş"ın Ar-Ge merkezinin de projede önemli sorumluluk üstleneceğini ifade etti.

Pandır, “Yeni projede iki farklı yatırıma imza atacağız. İlki yeni ürün yatırımı, ikincisi ise fabrikadaki Doblo bantlarının kapasitesinin artırılması olacak” diye konuştu. Yatırım tutarına ilişkin Fiat ile Opel arasında yapılan gizlilik anlaşması gereği bilgi veremeyeceğini belirten Pandır, tam rakamın aracın tasarımının bittikten sonra belli olacağını sözlerine ekledi.

Tofaş CEO"su Pandır, anlaşmanın en az 250 bin aracı kapsadığını, yeni Combo projesiyle Doblo platformunda üretimin 1 milyon 300 bin adede çıkacağını, kapasitenin 40 bin adetlik artışla 160 bine yükseleceğini kaydetti.

Yeni projeyle, yeni tesis fizibıl

Pandır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Opel ve Vauxhall markalarına üreteceğimiz yeni Combo sayesinde fabrikadaki kapasite boşluğunu dolduracağız. Bu bizim için büyük avantaj. Yeniden üçüncü vardiyaya geçeceğiz. Minicargo yani Fiat Fiorino, Peugeot Bipper ve Citroen Nemo"dan toplam 160 bin adet, 160 bin adet Doblo ve 80 bin Linea+Albea üretimiyle 2012"de 400 bin adetlik üretim kapasitemizin tamamını kullanmış olacağız. Günde halihazırda 1.100 araç üretiyoruz. Fazla mesaiyle 300-320 bin araç üretebiliriz. Çalışanları biraz dinlendirmek için Eylül ayı itibarıyla 200 kişiyi daha istihdam etmeye başladık. 3 vardiyada günlük üretim miktarı 1.500 adede yükselecek. 3"üncü vardiya ise en az 1.200 kişiyi işe almak demek. Bundan sonra daha kapsamlı başka bir projenin gelmesi bizim bir şekilde büyümemizi gerektirecek. Bunu da hem fabrikanın içinde hem dışında yapabiliriz. İki türlü de planımız var. Kapsamlı bir şey gelirse yeni fabrika da fizibıl olabilir.”

Ömrü 2011"de sona eriyor

Mevcut Opel Combo"nun ticari ömrü 2011"in dördüncü çeyreğinde sona erecek. Hafif ticari araç, İspanya"nın Zaragosa şehrindeki Opel fabrikasında üretiliyor. Combo"dan 2008"de 56 bin 341, 2009"da 29 bin 904 adet üretildi.

Hafif ticaride sınıra dayandık yeni proje binek oto olacak

Ali Pandır, Tofaş"ın hafif ticari araç segmentinde 2.5 metreküpten 14 metreküpe kadar birçok farklı versiyon ürettiğini belirterek, “Sınıra dayandık, daha büyük ticari araç üretme planımız yok. Bundaki sonraki yeni yatırımımız binek otomobil olacak” dedi.

Türkiye, Fiat"ın Avrupa"daki 3. büyük pazarı

Tofaş CEO"su Ali Pandır, şirketin Ekim ayında gösterdiği performansla Fiat"ın Avrupa"daki ikinci büyük pazarı haline geldiğini kaydetti. Pandır, “Binek artı hafif ticari araçta İtalya"dan sonra ikinci olduk. Fransa ve Almanya"yı geçtik. İlk 10 ayda ise 4"üncüyüz. 2010 yılı sonunda Avrupa"da Fiat"ın ilk üç pazarı arasına gireceğiz” diye konuştu.

Combo"yla ekstra 2.8 milyar $ gelir

TOFAŞ, 2000 yılında üretimine başladığı ve bugüne kadar 7 milyar doları ihracat olmak üzere 10 yılda toplam 10 milyar dolarlık gelir elde ettiği Doblo"dan 1 milyon adetten fazla üretti. Şirket, ihracatta Minicargo"dan sonra "al ya da öde" garantisiyle 450 milyon euro yatırımla üretmeye başladığı yeni nesil Doblo"yla da önümüzdeki 8 yılda 1 milyon adet üretime ulaşıp, 6.3 milyar doları ihracat olmak üzere toplam 9 milyar dolar geliri garantiye aldı. Opel ve Vauxhall markalarına yapılacak ekstra 250 bin adetlik ihracatla, bu rakama yaklaşık 2.8 milyar dolar eklenecek.

Opel "Türk malı Combo" ile ticari satışlarını katlayacak

Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, Opel markasının pazardaki konumunu güçlendirmek için çalıştıklarını belirterek, “Türkiye"deki 20"nci yılımızı kutladığımız 2010"da yarattığımız bu fırsatları yakın gelecekte hep birlikte daha yüksek satışa dönüştüreceğiz. Yeni ticari araç Opel"in geleceğinde öneli bir rol oynayacak. Gelecekteki büyüme hedeflerimizi elde etmek için ticari araçtaki pazar payımızı artırmamız gerek” dedi.

Opel Türkiye, 2010"da yaklaşık 1.500 adet hafif ticari araç satışı gerçekleştirecek. Şirket, bu rakamı yeni Combo"yla birkaç kat artırmayı planlıyor.