Türkiye’de 284 Organize Sanayi Bölgesi var en fazla zorluk çekilen alan nitelikli elemanı bulmada yaşanıyor.

TOBB bu konuda üyelerine yardımcı olmak için bütün illerde bir okul yapma kararı almıştı.

Okullar sektöre uygun Mesleki Teknik Anadolu Lisesi türünde…

Okulların yapımını Manisa’da olduğu gibi TOBB’un bağlı kuruluşları Organize Sanayi Bölgeleri de üstlenebiliyor.

Yer tahsisi yapılmasına genelde Valilikler aracılık ediyor.

Laboratuar kurumu gibi iç dizaynda proje Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca da destekleniyor.

Tamamlandıktan, Milli Eğitime devrinden sonra Bakanlık isteyen OSB’ye özel okul statüsünde işletmesini 49 yıllığına devredebiliyor.

Kolej niteliğindeki bu okullar yatılı, gündüzlü ya da karma olabiliyor…

İş garantisi olduğu için öğrenci bulmada da zorluk çekilmiyor.

Başlangıcı ise 2000’li yıllara dayanıyor.

Mesela Denizli OSB Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nin açılışı 2000-2001 öğretim yılı…

TOBB Aydın’da da bir okul yapma kararı almıştı ve 2014 Ekiminde Başkan Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun ziyaretlerinde konu Aydın Valiliği ile protokole bağlanmıştı.

Yer olarak seçilen yer ASTİM Organize Sanayi Bölgesiydi…

Protokole uygun tamamlanan 24 derslikli okul AYTO Başkanı aynı zamanda TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken’in de dediği gibi 2018 yılı içersinde Milli Eğitime devredildi.

Sorun da ondan sonra başladı.

İlk başlarda ASTİM Organize’deki büyük firma sahiplerinden bu okulun Manisa Organize Sanayi’dekine benzer şekilde okuma imkânı olmayan ancak yetenekli öğrencilerin kolej standardında her türlü ihtiyaçlarının karşılandığı örnek bir okul yapılacağı sözleri duyuldu.

Aynı sözleri ASTİM Organize Sanayi Bölgesi Başkanı ve Aydın Sanayi Odası Meclis Başkanı Gökhan Maraş’tan da bir davet üzerine gittiğimizde biz de işitmiştik.

Aynı sevinci bizim gibi birçok insan da çocuklarına, torunlarına iş imkânı sağlayacak bir okula kavuşacak olmaları nedeniyle duymuştu.

Fakat öğreniyoruz ki, iş gerçeğe binince ASTİM Yönetimi Valilikle eksiklerin giderilmesinden sonra okulun kendilerine teslimini istiyor.

Bu bir sorumluluk almaktan kaçış mı, yoksa altında yatan ama ekonomik ama işçi temininde sıkıntı çekilmemesi üstelik kadınlarla da işçi açığının kapatılabilmesi gibi başka nedenler mi var belli değil.

Ama niyet ne olursa olsun olay bir kasaba mantığını yansıtıyor.

Çünkü bir okul valiliğin ileri sürdüğü şartları taşımazsa o okul Mesleki Teknik Anadolu Lisesi olma özelliğini yitirir ve ilçelerdeki Çıraklık Eğitim Merkezi olur.

İkisi arasındaki kalite ve nitelik farkını anlatmaya gerek yok sanırım.

Nedir ASTİM Yönetiminin okulu devralmada tamamlanmasını ileriye sürdüğü şartlar?

BİR: Eksiklerinin Valilik tarafından tamamlanarak kendilerine teslim edilmesi…

İKİ: Çevre düzenlemesinin yapılması…

ÜÇ: Pansiyon binası gibi eksik müştemilatın giderilmesi…

DÖRT: Laboratuar gibi istenen daha başka eksiklerin tamamlanarak teslimi…

BEŞ: Bunlar yapılamadığı takdirde çıkartılacak bir yönetmelikle özel okullardan istenen bazı maddelerden kendilerinin muaf tutulması…

Teslimde nazlandıkları okulu yapan kim, ASTİM’in bağlı olduğu üst kuruluşu TOBB… Ayak sürümek onun diktiği taşa sahip çıkmamak anlamına da gelir.

Dahası sanayiciye yani kendileri için nitelikli eleman üretecek bir kurum…

O yönden de ellerini taşın altına sokmamaları ilginç…

Daha da şaşırtıcı olanı da sanayinin gelişmesine doğrudan katkı yapabilme potansiyeli taşıyan, gerçekleştirmede en az yirmi yıl geciktiğimiz bir kurumu faaliyete sokma konusunda ilgilerin ortaya koydukları isteksizliktir.

Aydın’daki zihniyeti daha iyi anlatmaya yardımcı olması için Manisa Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi nasıl yapıldı, bir de ona bakalım.

Okul her türlü müştemilatı ve çevre düzenlemesiyle yapımı Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi tarafından tamamlandıktan sonra özel okul açmaya yasa izin vermediği için 2010 yılında Valiliğe devredilmiş.

O yıl da eğitim öğretime başlamış.

Devirden sonra da Organize Yönetimi okulla bağını kesmiyor, ders araç ve gereç ihtiyacının yüzde 90’nını tamamlamada yardımcı oluyor.

Yönetmelik değişikliği ile Organize Sanayi Bölgelerinin özel okul açmalarının önündeki engel kalkınca OSB Valilikten 49 yıllığına okulu tekrar devralıyor.

Okul öğrenime organize yönetiminde özel okul olarak devam ediyor.

İki komşu kentin zihniyet farkını bilmem bundan daha iyi anlatacak bir örnek yoktur her halde…

Biri öğrenci masrafını da yüklenerek temelden milyonlar harcamayı göze alarak yatılı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yapıyor diğeri okul duvarı yapmaktan çekiniyor

O da Aydın’ın şanssızlığı…

Ne diyelim bu ıstarın dokuduğu kumaş bu…

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE! Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!