Avrupa Komisyonunun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu üyesi Stefan Füle, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının başkanlarıyla bir araya geldi.

Hisarcıklıoğlu basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Füle ile son derece yararlı ve karşılıklı olarak aydınlatıcı bir toplantı yaptıklarını söyledi.

Görüşmeden son derece memnun olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, 22 Nisan 2011 tarihinde yaklaşık 70 sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek yaptıkları çağrıda Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine ilişkin endişelerini kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlattı ve bu akşamki görüşmede de bu çağrıyı tekrarladıklarını dile getirdi.

Bunun yanı sıra Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin hızlandırılması gereğine de dikkat çektiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Bu süreçte Türkiye'nin reform çabalarına destek vermeye devam edeceğimizi de belirttik. Aynı zamanda AB'nin de taahhütlerine bağlı kalarak müzakerelerin hızlandırılması gereğini vurguladık'' diye konuştu.

Stefan Füle'ye Anayasa Platformu olarak 2007 yılından beri anayasa hazırlanması konusunda yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgiler de verdiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, AB üyesi ülkelere ziyarette Türk vatandaşlarının vize konusunda karşılaştığı sorunun mutlaka giderilmesi çağrılarını ifade ettiklerini bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, serbest ticaret anlaşmalarından kaynaklanan sorunlarla, taşıma kotaları konusunun da Stefan Füle'ye aktardıkları konular arasında yer aldığını kaydetti.

TOBB Başkanı, gazetecilerin ''sizin çağrınıza Sayın Füle ne cevap verdi'' şeklindeki soruları üzerine de Füle'nin, bu konuda yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, ''Rekabet faslına ilişkin bir konu gündeme geldi mi?'' diye sorulmasına karşılık da teknik detaylara çok girmediklerini ifade etti.

Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Füle size olumlu mu olumsuz mu yanıt verdi'' sorusuna cevaben de ''Hayır olumsuz değil. Tam tersine bu sürecin devamı noktasında kendisinin görevli olduğunu ve buraya, seçimler sonrasında hükümete gelen ilk gelen kişinin Avrupa Komisyonu'nundan olmasının bir mesaj olduğunu iletti'' dedi.

Görüşmeye, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Haluk Kabaalioğlu katıldı.