Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, telif hakları konusunda üç derneğin “eşkıyalık” düzeni kurduğunu, medyadan müzik eserleri nedeniyle ciddi boyutlarda telif aldıklarını ancak bu telifleri sanatçılara vermediklerini ileri sürdü. Fortune dergisinin Mart sayısında yer alan haberde Ertürk, Kültür Bakanlığı"na bu konuya el atması konusunda çağrıda bulundu. Ertürk şöyle konuştu:

Birileri film çeviriyor

“Bizim medya sahipliği dolayısıyla çok ciddi şekilde karşı karşıya kaldığımız bir telif hakları sorunu var. Müzik eserlerine ilişkin telif haklarını korudukları iddiasıyla ortada dolaşan birkaç dernek var. Üç ayrı kuruluş, müzik eserlerini yayınlayan medya kuruluşlarından önemli paralar alıyor. Bunlar bizden de ciddi paralar alıyor. Bu paraların önemli bir bölümünün bu sanat eseri sahiplerine gitmediğini biliyorum. Bizi dava ediyorlar, mahkemelere veriyorlar, savcılara suç duyurusunda bulunuyorlar. Bu paraları ne yapıyorlar? Kimdir bu adamlar? Nasıl seçilirler, kim tayin eder? Bunların denetimini kim yapar? Bu sektörde öyle bir eşkıyalık düzeni kurulmuş ki, bunlar sanat eserlerini ortaya çıkaran değerli sanatçıları da sömürüyorlar, bunları yayınlayan insanları da. Ortada önemli bir rant var, bu rant kime gidiyor? Kim bunun hesabını soracak? Bu karanlık bölgede, karanlık içerisinde birileri sanat terimleriyle söylersek film çeviriyor. TMSF Başkanı olarak bu derneklerin suç duyurularına, bu derneklerin savaşına maruz kalmış birisi olarak da ben bunun ciddi şekilde takip edilmesini ve kamuoyunun bilgilendirilmesini bekliyorum. Bunun da takipçisi olacağım.”

40 milyar doları toplum ödeyecek

Ertürk, batık banka patronlarından bugüne kadar 16 milyar dolar tahsilat yapıldığını, önümüzdeki dönemde de ancak 5-7 milyar dolar tahsilat yapılacağını, yani 21-23 milyar dolar civarında bir tahsilatın yapılabileceğini, geri kalan 40 milyar doların ise toplumun sırtına yükleneceğini söyledi.

Çalık"ın eli artık taşın altında

Ahmet Ertürk Sabah-atv ihalesi nedeniyle çok “yorulduklarını” anlattı. Ertürk şunları söyledi: “Çalık Grubu"nun bu parayı ödeyemeyeceği yönünde yorumlar yapılıyor ancak bizim bir tereddütümüz yok. Fon Kurulu satışı onayladığı için artık Çalık Grubu taşın altına elini tamamıyla koymuş oldu. Daha sonra yapılacak ihalede daha düşük bir bedel elde edilmesi halinde aradaki farkın ilgiliden tahsil edilmesi müeyyidesini bütün katılımcılar biliyordu. Biz o anlamda rahatız.”