Ofis stokunda bulunan 520 bin ton fındığı, ezme ve yağ olarak büyük market zincirlerine satacak. Toptan fiyatına kavrulmuş fındığı marketlere 8,10 liraya veren Ofis, firmalara da vatandaşa 9,90 liraya satma şartı getirdi. Böylece vatandaş piyasada 12 liranın altına düşmeyen iç fındığı TMO satış büroları dışında süpermarketlerde de ucuza alacak.

TMO 2008 yılı mahsulü Giresun kalite kabuklu fındıklardan imal edilen iç fındık, şekerli fındık ezmesi ve rafine fındık yağını 'Azami Raf Satış Fiyatı Uygulaması' ile market zincirlerine veriyor. Ülke genelinde dağıtım ağı bulunan firmalara da satılacak fındığın eritilmesi hedefleniyor. Market zincirlerine ve ülke genelinde dağıtım ağı bulunan firmaların 24 Temmuz 2009 tarihi mesai bitimine kadar TMO'nun Fındık İşleri Dairesi Başkanlığı'na yazılı olarak başvurma hakkı bulunuyor.

Firmalar fındık taleplerini ve dağıtım ağları hakkındaki detaylı bilgileri Ofis'e sunuyor. Şu ana kadar 4 büyük firma fındık alımı için TMO'ya müracaatta bulundu. TMO, yapılacak değerlendirmelerden sonra market zincirleri ve ülke genelinde dağıtım ağı bulunan firmalarla fındığın satışı için sözleşme imzalayacak. Ofis'in belirleyeceği noktalarda bir program dahilinde ürün teslimi yapılacak.

Satış sözleşmesi imzalanmadan önce firmalar Ofis'e toplam sözleşme bedelinin yüzde 25'i oranında teminat verecek. Yetkililer, büyük marketlerin taleplerini gönderdiklerini belirtti. Ne kadar talep istediklerine yönelik program yaptıklarını kaydeden üst düzey Ofis yetkilisi, "Ülke genelinde dağıtım ağı olan farklı illerde mağazası bulunan şirketlere vereceğiz. Marketler her kalemden ayrı talepte bulanabileceği gibi hem kavrulmuş fındık hem yağ isteyebiliyor." diye konuştu. Ofis satış bürosunda kavrulmuş fındığı 9,90 liraya sattıklarını aktaran aynı yetkili, "Marketler 9,90 lirayı geçemez bunun denetimini biz yapacağız." ifadelerini kullandı. Şu ana kadar daha çok Ankara dışından firmalar ürün almak için Ofis'e talepte bulundu.

Ürün Toptan Fiyat* Azami Raf Fiyatı*

1 kg kavrulmuş fındık 8,10 9,90

500 gr kavrulmuş fındık 4,10 5

430 gr fındık ezmesi 4,20 5

1 kg fındık yağı 3,70 4,75

5 kg fındık yağı 16,50 22

*Adet/lira-KDV hariç

TMO verileri