Türkiye'nin uzun yıllar yaşadığı kronik enflasyon sonucu bol sıfırlı hale gelen "Türk Lirasına itibarını geri kazandırmak için" paradan 6 sıfır atılması ile 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren hayatımıza giren "Yeni Türk Lirası (YTL)", 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren yerini yeniden "Türk Lirası"na (TL) bırakacak.

YTL'nin kademeli olarak 1 Ocak 2010 tarihine kadar tedavülden kaldırılması ile birlikte dolaşıma çıkacak yeni "Türk Lirası" ve kuruşların tasarımı, Hazine Müsteşarlığı, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışma sonucunda ortaya çıkacak.
Bu kapsamda düzenlenen "1 Lira, 50 kuruş, 25 Kuruş, 10 Kuruş, 5 Kuruş, için Madeni Para Tasırım Yarışması" ile 2009'dan itibaren kullanıma sokulacak yeni TL banknotların tasarımı da belli olacak. Katılımcılar, yalnızca yurtiçine açık ve tek aşamalı olarak gerçekleştirilecek yarışmaya birden fazla tasarımla katılabilecekleri gibi, tek yüz veya iki yüz için de tasarım sunabilecekler.

KULLANILABİLECEK HER ÇALIŞMAYA 3 BİN YTL ÖDÜL

Yarışmada ödül kazanan tasarımlar, Darpahane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek çalışmalar sonucunda son haline kavuşacak. Madeni paralarda kullanılabilecek her çalışmaya 3 bin YTL ödül verilecek.

Yarışmanın seçici kurul üyeleri ise Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdür Vekili Ahmet Büyükkaymaz, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hasan Akkaya, ve Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü heykeltraşlarından Nesrin Ekşi Schnepe'den oluşacak. Yarışmaya Darphane sanatçılarının katılmaları yasak olacak.
Yarışmaya katılmak için, katılımcıların 30 Ocak 2008 günü saat 16.00'ya kadar tasarımlarını Darpahane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'ne ulaştırmaları gerekiyor.

(ANKA)